Hrvatska u plamenu: Gore Brač i Korčula, bura veliki požar širi dalje po Istri

Užas

Vatrogasci se na poluostrvu Pelješac i dalje bore s požarima koji bukte već nekoliko dana, ali posle dramatične noći, jutros više nijedna kuća nije ugrožena.

Lokalni mediji izveštavaju da je najteža situacija ponovo bila za Ponikve na koje je bura nosila plamen, ali su kuće i privredni objekti odbranjeni. Na teren su upućene nove snage, vatrogasci iz više hrvatskih županija i biće ih oko 400.

U četvrtak je požar buknuo i na nepristupačnom terenu u uvali Konjska-Zli dol na ostrvu Braču, vatrogasci brane kuće, a jutros im je u pomoć stigao i kanader.

Tokom jučerašnjeg nevremena na području Splitsko-dalmatinske županije izazvano je 12 požara, najviše na Braču, ali je većina ugašena ili stavljena pod kotrolu.

Vatrogasci se bore s požarom i na području Plominske gore u Istri, a vatra se nošena burom širi prema Učki. Kuće su, međutim, odbranjene.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da vatrogascima u gašenju požara na Pelješcu, Braču i kod Plomina u Istri pomaže od jutra i šest protivpožarnih aviona, dok su dva aviona kanader ; C-415 od sinoć na području Plomina.

Prema poslednjim informacijama, vatrogasci koji se već danima na Korčuli bore s požarima, uspeli su požar kod Smokvica da stave pod kontrolu. Čuva se, međutim, to mesto u slučaju da se ponovo javi otvoreni plamen, kao što je već bio slučaj.

Zbog podmetanja nekoliko manjih požara na Korčuli lokalna policija uhapsila je 24-godišnju devojku piromanku.

Stihija

Još, međutim, traje istraga koja bi trebalo da rasvetli uzroke velikih požara na Pelješcu i Korčuli.

Rusija nudi pomoć

Ministar za vanredne situacije Ruske Federacije Vladimir Pučkov poslao je telegram vlastima Hrvatske i BiH i ponudio praktičnu pomoć za sređivanje prirodnih katastrofa.

Rusko ministarstvo je saopštilo da je spremno odmah da pošalje modernu opremu za borbu protiv požara u Hrvatsku i BiH, među kojima avione ‘il-76’ i ‘Be-200’ te stručnjake i spasioce s opremom, javila je agencija TASS.

Avion ‘il-76’ poznat je i po imenu ‘vodeni bombarder’ jer može da izbaci 42 tone vode na mesta zahvać požarom.

(N1)

Share this post: