Hrvatska: Ženi iz oka izvadili parazita dugog 8 cm, prenose ih komarci ubodom!

Ilustracija

Reč je o parazitskoj bolesti – dirofilariozi, zajedničkoj ljudima i nekim životinjama, pri čemu zahvata krvne i limfne sudove, mišiće, vezivna tkiva, a jedan njen rod je dirofilarija.

Dirofilarija – parazitska bolest koju izaziva pseća glista i koja se na području Osječko-baranjske županije pojavila pre nekoliko meseci, a kao posledica uboda komaraca nije opasna po zdravlje ljudi.

Međutim, ova bolest može da stvori neprijatnosti kao što je to bilo u slučaju tri osobe kojima su na Odelenju za oftalmologiju KBC-a Osijek iz očiju morali da vade larve pseće gliste.

Svemu je prethodio ubod komarca, koji je prvo u jednom trenutku ubo psa zaraženog parazitima, a onda te parazite novim ubodom preneo na čoveka. Oni su zatim putovali organizmom dok se nisu zaustavili na jednom mestu i tamo se razvili.

U svih šest slučajeva u Slavoniji gliste su završile u predelu očiju, pa su pacijenti završili na oftalmologiji. Svi su operisani, a po pacijente nije bilo nikakvih posledica.

Reč je o parazitskoj bolesti – dirofilariozi, zajedničkoj ljudima i nekim životinjama, pri čemu zahvata krvne i limfne sudove, mišiće, vezivna tkiva, a jedan njen rod je dirofilarija.

Infekciju može da izazove vrsta nitastog crva – Dirofilaria repens, koja najčešće parazitira u kožnom i potkožnom tkivu pasa, a onda je komarac može da prenese na čoveka.

Glista najčešće završi u potkožnom tkivu ili u očima, ali ono što je najopasnije osoba kojoj se glista nastani u telu, pri tome nema nikakve simptome zarazne bolesti.

– Lečenje je hirurško, a za parazita nema specifičnog leka. Postoji i vrsta koja može doći i u ljudsko srce te izazvati plućne simptome poput kašlja i boli u prsima.

Prva žena se žalila na jake bolove u predelu oka, a tek nakon što su odradili sve kliničke pretrage koje nisu ukazivale na problem, lekari su slučajno pod sluznicom oka ugledali glistu. Bila je duga oko 3,5 centimetara i morali su je vrlo brzo da izvade s obzirom da je pokretljiva.

Nedavno su jednoj pacijentkinji iz očnog kapka izvadili glistu dugu 8 centimetara.

Do 2000. godine zabeležena su 782 ovakva slučaja u više od 37 zemalja sveta. Kad je reč o Evropi najviše ih je bilo u Italiji – 289, a najmanje u Mađarskoj – 11.

U poslednjih 50 godina povećala se učestalost ove bolesti kod ljudi.

(Jutarnji.hr)

Share this post: