I Francuzi kreću nosačem protiv Islamske države (VIDEO)

Šarl de Gol je prvi nosač aviona na nuklearni pogon, proizveden izvan SAD, najveći je vojni brod u Zapadnoj Evropi i jedini nosač aviona te vrste u Francuskoj.

Na njemu može da se nalazi približno 40 aviona ili helikoptera

Francuske vlasti uputiće u region Bliskog istoka borbenu grupu sa nosačem aviona na atomski pogon „Šarl de Gol“ na čelu, radi intenziviranja borbe protiv terorističke organizacije koja sebe naziva Islamska država (ID) u Siriji i Iraku, javile su agencije.

Pozivajući se na saopštenje Jelisejske palate, AFP navodi da će zajedno sa perjanicom francuske mornarice biće upućena i vazduhoplovna eskadrila i prateći brodovi, opremljeni sistemima protivvazdušne odbrane.

Biće priključeno šest aviona tipa „Rafal“ (Rafale), stacioniranih u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i šest „Miraža“ koji lete iz Jordana.

„Šarl de Gol“ je prvi nosač aviona na nuklearni pogon, proizveden izvan SAD, najveći je vojni brod u Zapadnoj Evropi i jedini nosač aviona te vrste u Francuskoj. Na njemu može da se nalazi približno 40 aviona ili helikoptera.

Ovaj nosač je 2000-ih učestvovao u borbenim operacijama protiv terorističke mreže „Al-kaide“ u Avganistanu i podržavao koalicione snage u toj zemlji, a 2011. je pomagao u osiguranju zone zabrane leta nad Libijom.

Februara ove godine, „Šarl de Gol“ je bio upućen u Persijski zaliv na ogradničeni rok radi učešća u borbi protiv terorista na severu Iraka, i vratio se za francusku luku Tulon u aprilu, podseća agencija.

U tom periodu izvođeno je dnevno između deset i 15 vazdušnih napada, navodi AFP. Francuska je počela sa vazdušnim napadima na džihadiste u Siriji u oktobru, posle godinu dana napada na ID u Iraku.

(Tanjug)

Share this post: