Viva Vladivostok: Kolo sreće u Putinovom „Las Vegasu“

Texas-Holdem1

I širokim i slabo razvijenim oblastima na istoku Rusije jedan grad pretenduje da postane “Las Vegas Istoka” i privuče ljubitelje igara na sreću iz cele Azije.

Ruska pacifička luka Vladivostok, u kojoj je u doba hladnog rata bila stacionirana sovjetska pacifička flota i koju, kao takvu, nije mogao svako da koristi, menja imidž.

Uprkos sankcijama nametnutim Rusiji zbog sukoba u Ukrajini, ruleti iz torinskih fabrika nalaze put do zemlje i kockarnice “Tigre de cristal” (Kristalni tigar), čiji je glavni operativni direktor Škot Krejg Balantajn.

Balantajn radi za Lorensa Hoa, bogatog vlasnika lanca kockarnica, koji je siguran da će ruski daleki istok postati novo stecište azijskih kockara.

“Imajte na umu da ima 120 miliona Kineza, Japanaca i Korejaca koji su ludi za kockanjem, a koje od ovog mesta deli svega dva sata leta”, kaže Balantajn.

U planu i akva park

Radovi na objektu s rimskim stubovima i najmodernijim osvetljenjem u punom su jeku, a veliko otvaranje trebalo bi da bude za par meseci.

putin helikopter

Za pet godina biće izgrađeni još pet-šest kockarnica, akvapark, teren za golf, spa-centri i pozorišta, i to usred šume, u kojoj temperatura zimi pada do dvadesetog podeljka ispod nule.

Stotine mladih Rusa obučavaju se za krupijee, šefove osoblja, recepcionere itd.

Centar za zabavu, luka otvorena za javni saobraćaj i obilje poreskih i investicionih olakšica trebalo bi da transformišu ruski zapećak u težište najstojanja ruskog predsednika da se okrene prema Aziji. Konačan cilj je pronalaženje novih izvora kapitala i trgovine na istoku.

Vladivostok “cveta”

Ovakva strateška vizija je Vladivostoku već dala nov izgled. Dva ogromna viseća mosta dominiraju panoramom grada: jedan iznad zaliva Zlatni rog u gradskom centru, i drugi, koji spaja kopno s Ruskim ostrvom.

Putin ga je naručio za samit azijsko-pacifičkih lidera 2012, a koštao je 1,3 milijardi dolara, što je papreno visoka cena za most koji vodi do ostrva od oko 5.000 stanovnika.

Velike ambicije Moskve remete lokalna korupcija, mito i prevare, što najbolje ilustruje priča o dva hotela “Hajat” u Vladivostoku.

moskva-rusija

 

Trebalo je da budu dovršeni do Azijsko-pacifičko samita 2012, ali rokovi nisu ispunjeni uprkos ulaganjima od više stotina miliona dolara.

Tri godine kasnije, hoteli su i dalje su prazni.

Aleks Rjabov, koji u Vladivostoku gradi luksuzne apartmane s pogledom na more, ne sumnja da će grad u sledećoj generaciji postati azijska meka koja će konkurisati Singapuru ili Šangaju.

“Ovde ima dosta onih koji sebi mogu da priušte izvestan luksuz”, kaže on.

Lepa vremena stižu za retke srećnike u Vladivostoku, koji bi mogao da postane jedan od malobrojnih gradova koji će imati koristi od razlaza Vladimira Putina sa Zapadom.

(Blic.rs)

Share this post: