ID: Ubili smo Salopeka

dzihadi dzon

Hrvatski državljanin Tomislav Salopek ubijen je u Egiptu odsecanjem glave, nakon što su ga oteli ekstremisti Islamske države, javlja „Jutarnji list“.

„Jutarnji“ navodi da je potvrdu dobio egiptskog dnevnika „“Alyom Al Sabea“, dok je AFP objavio da je ista informacija objavljena na sajtovima koje koriste militanti ID.

Na nekoliko naloga na Tviteru koje koriste ekstremisti objavljena je i fotografija na kojoj se vidi Salopekovo telo i odsečena glava na njemu.

„ID je odsekla glavu hrvatskom taocu u Sinaju jer njegova zemlja učestvuje u ratu protiv ID“, navodi se u poruci Islamske države objavljenoj uz fotografiju.

Hrvatski portal „Indeks“ navodi da nije mogao da dobije potvrdu u Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske da je Salopek mrtav.

Hrvatski premijer Zoran Milanović održaće vanrednu konferenciju za medije u 17 časova, dok je predsednica Kolinda Grabar Kitarović, kako je javio „Jutarnji list“, otkazala sve ranije zakazane obaveze za danas.

Premijer Aleksandar Vučić uputio je Hrvatskoj i porodici Tomislava Salopeka saučešće zbog njegove smrti.

„Ako su istinite te tvrdnje, u ime Vlade Srbije, Hrvatskoj i porodici Tomislava Salopeka izražavamo najdublje saučešće“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle sastanka sa Miloradom Pupovcem.

Salopek je otet 22. jula u Kairu, dok je službenim automobilom putovao na posao u francuskoj grupi „Kompani ženeral de geofizik“ (CGG).

Desetak dana kasnije objavljen je snimak na kome se vidi kako Salopek kleči u pustinji, a iza njega stoji maskirani muškarac sa nožem u ruci.

Islamska država je dala egipatskim vlastima rok od 48 sati da oslobode uhapšene muslimanke iz zatvora i navela da će po isticanju tog roka odseći glavu Salopeku.

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić tada je otputovala u Kairo sa Salopekovom suprugom kako bi pomogla u potrazi.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je nakon toga ponudio u ime Srbije pomoć Hrvatskoj u naporima da se Salopek oslobodi.

Izvori Islamske države su tada, u subotu, tvrdili da su militanti Islamske države odsekli glavu otetom Salopeku kao i da su se pojavile slike na kojima se vidi da je on obezglavljen. Međutim, njihova autentičnost tada nije potvrđena i niko od vodećih svetskih medija to nije objavio.

Kada je rok istekao, pokrenuta je opsežna potraga za Salopekom u Egiptu. Iako su se pojavila informacije o tome da otmičari razmišljaju o produžetku roka za još 48 sati, oni se nisu oglašavali.

B92 je radi provere informacije pregledao fotografije uznemirujućeg sadržaja koje kruže društvenim mrežama, na kojima je navodno Salopekovo telo, ali ih neće objavljivati.

Osim toga, portal Index.hr je objavio da internetom kruži snimak o pogubljenju Salopeka, uz apel svim hrvatskim medijima da ih ne objavljuje.

Portal je apelovao i na čitatelje da ne šeruju fotogrfije po društvenim mrežama, ne samo zbog, kako navode, poštovanje prema Salopeku i njegovoj porodici, već i zato što je objavljivanje takvih fotografija upravo ono što islamski teroristi žele.

(B92)

Share this post: