Ima ih svuda: Evropa strahuje od ruskih nevidljivih aviona

Letelice iznad Krima

Letelice ruske vojske lete iznad Evrope sa isključenim transponderima, te ih je skoro nemoguće uočiti na radaru.

U prilog ovoj priči ide i nekoliko kritičnih situacija, u kojima se umalo nisu sudarili sa civilnim avionima.

Dva ruska bombardera, neprimetna na radaru, su proletela veoma blizu kontrolnog tornja u Irskoj, što je uzrokovalo promenu kursa i odlaganje sletanja dve komercijalne letelice.

Incident se dogodio u februaru, a obelodanjen je tek prošle nedelje.

Ovo otkriće irske vlade upalilo je alarm širom Evrope, koja sada „strahuje“ od nevidljivih ruskih bombardera.

U decembru, ruski špijunski avion navodno se umalo sudario sa putničkom letelicom iznad južne Švedske, naveli su nadležni organi u ovoj zemlji.

Sličan incident dogodio se i u Danskoj, početkom ove godine, kada je u Kopenhagenu došlo do bliskog susreta putničkog aviona i ruske letelice. Vlada Ruske federacije je demantovala ove navode.

„Rusija više od 100 puta ušla u evropski vazdušni prostor“

 

Stelt avion

NATO je saopštio podatke u kojima se navodi da je Rusija povredila vazdušni prostor mnogih evropskih zemalja više od 100 puta, a da su avioni bili neprimetni na radaru upravo zbog isključivanja transpondera.

– U većini ovih slučajeva, Rusi su leteli bez transpondera, koji mora biti uključen kada se nalazite u tuđem vazdušnom prostoru. na taj način su rizikovali izazivanje nekoliko nesreća sa potencijalno tragičnim posledicama – izjavio je generalni sekretar NATO alijanse Jens Stoltenberg na konferenciji za štampu održanoj u decembru prošle godine.

Finska je prva država koja se žalila Evropskoj agenciji za bezbednost avio-saobraćaja, insistiravši da se „ispita ruska aktivnost“.

Prema navodima evropskih i NATO zvaničnika, Rusija krši usmeni sporazum, postignut nakon završetka Hladnog rata, kada je dogovoreno da vojni avioni uključe transpondere ukoliko lete u tuđem vazdušnom prostoru, osim ukoliko, naravno, nije reč o napadu.

Situacija na Baltiku „strašna“

Džastin Bronk, vojni analitičar na univerzitetu u Londonu, kaže da je situacija na Baltiku „mnogo strašnija“.

– Ruski avioni koji poleću iz vojne baze u Kalinjgradu do vazdušnog prostora baltičkih država Letonije, Livanije i Estonije stižu u roku od nekoliko miuta, ostavljajući kontrolorima letova minimum vremena za reakciju. Ne zaboravimo da su Rusi leteli svega 10 metara od švedskog vojnog aviona prošlog leta – navodi Bronk.

Britanski analitičar je naveo da je najbolje rešenje, za sada, zastrašivanje.

– Države moraju imati veliki broj naoružanih vojnih aviona, spremnih za poletanje u svakom trenutku, sa veoma jasnom porukom: ukoliko neko naruši njihov vazdušni prostor, biće oboren – završio je Bronk.

(Blic)

Share this post: