Islamisti odrubili glave 21 Koptu

sirija-pobunjenici al kaida

Islamska država objavila je danas video snimak na kojem islamisti odrubljuju glave egipatskim hrišćanima otetim u Libiji.

Na snimku se vidi grupa od 21 egipatskog hrišćanina obučenih u narandžasta odela, kojima su potom odrubljene glave, javio je Rojters.

Zvanični Kairo je saopštio da su ekstremisti, koji tvrde da su lojalni Islamskoj državi, objavili večeras video snimak istovremenog odrubljivanja glave deset muškaraca, navodno egipatskih kopta.

Snimak je objavljen na sajtovima koje koriste džihadisti, a njegovi tvorci se predstavljaju kao „Islamska država – provincija Tripoli“.

Agencija Asošiejted pres navela je da nije mogla nezavisno da proveri da li je snimak autentičan.

Na njemu se vidi najmanje deset muškaraca u narandžastim kombinezonima, kakve su nosili raniji taoci Islamske države koje je ona pogubila.

Taoci su prikazani kako kleče na nekoj plaži sa vezanim rukama iza ledja. Iza svakog od njih stajao je po jedan maskirani ubica, a jedan od njih, obučen drugačije od ostalih, obratio se kameri na engleskom jeziku sa američkim naglaskom.

„Svima vama krstašima: bićete bezbedni samo u vašim željama, posebno ako se borite protiv svih nas. Prema tome, i mi ćemo se boriti protiv svih vas. Kunemo se Alahom da ćemo vašu krv pomešati sa morem u kojem ste sakrili telo šeika Osame bin Ladena“.

Taoci su potom položeni na pesak sa licem nadole i brzo im je odrubljena glava.

Ekstremista koji je govorio pre egzekucije pokazao je prstom ka severu i kazao: „S dozvolom Alaha, ima da osvojimo Rim“.

Islamski ekstremisti u Libiji već nedeljama drže 21 egipćanskog kopta kao taoce, preteći da će ih pobiti.

Vlada Egipta je posle objavljivanja video snimka proglasila sedmodnevnu žalost a predsednik države Abdel Fatah el Sisi sazvao je vanrednu sednicu Odbora za nacionalnu bezbednost na kojem će se razmatrati odgovor na pogubljenje.

El Sisi je izjavio saučešće „žrtvama terorizma“, navodi se u večerašnjem saopštenju predsedništva Egipta.

 

Share this post: