Islamisti slave „krvavi petak“ – napadi na tri kontinenta povezani, 199 poginulih?-VIDEO

isil

Tri fatalna teroristička napada za nekoliko sati dogodila su se na tri kontinenta i odnela na desetine života. Džihadisti na društvenim mrežama slave napade.

U Kuvajtu je odgovornost za napade preuzela ID, napadač iz Fransuske od ranije je poznat antiterorističkim jedinicama, a za Tunis niko nije preuzeo odgovornost.

Ovi napadi izazvali su strah da će se zaista ostvariti najave islamista da “će ovo biti mesec katastrofe sa nevernike”, piše “Raša tudej”.

U jutarnjim časovima dogodio se teroristički napad u Francuskoj, kada je napadnuta fabrika gasa u blizini Liona. Jedna osoba je ubijena, a njena glava je pronađena okačena na kapiji fabrike.

Još dve osobe su povređene u napadu, a jedan napadač je uhapšen.

Francuski predsednik Fransoa Oland je nazvao incident “pravim terorističkim aktom”, a zvaničnici su naveli i da je osumnjičeni povezan sa pokretom Salafist, koji se vezuje za islamski fundamentalizam.

Nakon događaja u Francuskoj, teroristi su napali i turistički kompleks u Tunisu, u blizini grada Sus. Najmanje 28 osoba je ubijeno, a među njima su britanski, nemački i belgijski turisti, čiji identiteti još uvek nisu objavljeni.

Niko još uvek nije preuzeo odgovornost za napad, ali je Islamska država bila odgovorna za teroristički napad u “Bardo muzeju” u martu u prestonici Tunisa, navodi “Raša tudej”.

U Kuvajtu se dogodio teroristički napad kada je bombaš samoubica ušao u džamiju u kojoj je nalazilo oko 2.000 ljudi. Najmanje 25 osoba je poginulo, a više od 200 ranjeno.

Za ovaj napad odgovornost je preuzeo ogranak Islamske države sačinjena od sunita, navodi „Raša tudej“.

Radikalni ekstremisti su preplavili društvene mreže, kako se navodi, objavama kojima slave današnje događaje koristeći hashtag “bloodyfriday” (krvavi petak).

Prošle nedelje Islamska država je objavila poruku u kojoj poziva na pojačane napade u toku ramazana, koji traje do 16. jula.

Političari i obaveštajne službe iz celog sveta počeli su istragu o tome da li postoji veza između ova tri napada.

“Ovo je pretnja za sve nas, ovo se danas dogodilo u Tunisu i Francuskoj, ali oni se mogu dogoditi bilo gde – svi smo suočeni sa pretnjom. Moramo da se borimo protiv ovog radikalizma koji menja mlade umove i moramo da se borimo svim sredstvima”, naveo je premijer Velike Britanije Dejvid Kameron.

“Njujork tajms” je takođe izvestio da službe rade i u kontaktu su sa stranim kolegama i da pokušavaju da utvrde da li su napadi slučajno bili vremenski usklađeni ili se to dogodilo planirano, a i da je moguće da ih je organizovala Islamska država.

(B92/Pravda)

Share this post: