Islamistički teroristi iz Sirije krenuli u Evropu da počnu diverzije i napade

Grupa militantnih islamista koji planiraju da izvedu napade u zapadnim zemljama krenuli su iz Sirije, verovatno put Norveške, saopštila je danas norveška policija, koja već drugi dan sprovodi pojačane mere bezbednosti posle saznanja o mogućem terorističkom napadu.

Norveška policija je od juče raspoređena na lokacijama visokog rizika, uključujući aerodrome i železničke stanice, nakon što je obaveštajna jedinica u četvrtak saopštila da ima pouzdane informacije da bi se ta evropska država u narednim danima mogla naći na meti terorista, preneo je Rojters.

Norveške vlasti, takođe, su odlučile da zatvore Jevrejski muzej u Oslu.

„Kao potencijalna meta, doneli smo tu odluku… Ne možemo rizikovati živote zaposlenih i posetilaca“, rekao je pomoćnik upravnika muzeja Rolf Kiršner, kako prenosi list „Lokal“.

„Imamo saznanja da je grupa boraca napustila Siriju s namerom da izvede teroristički napad na Zapadu a Norveška se posebno pominje među njihovim metama“, rekao je Jon Fitj Hofman, glavni analitičar Policijske bezbednosne službe u današnjem intervjuu za TV2, preneo je Rojters.

On nije rekao kakva je veza tih islamista s Norveškom, odnosno da li su možda pripadnici tamošnje muslimanske zajednice.

Policija je ranije saopštila da je najveća pretnja norveškoj naciji mala grupa ekstremista s borbenim iskustvom iz sukoba širom sveta i da je proteklih godina do 50 državljana Norveške putovalo u Siriju.

(Tanjug)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Share this post: