Islamska država ima 200.000 boraca

isil

Iz kabineta lidera iračkih Kurda Masuda Barzanija saopšteno je da Islamska država ima više od 200.000 boraca.

Fuad Husein, šef Barzanijevog kabineta rekao je da je taj broj šestostruko veći od prognoze koju je nedavno objavila CIA.

“Kako napreduju i osvajaju nove teritorije tako se njihova brojnost povećava. Trenutno kontrolišu područje na kojem živi između 10 i 12 miliona ljudi, što može dovesti do rasta broja aktivnih džihadista“, rekao je Husein.

On je naveo da veliki broj boraca omogućava militatnoj organizaciji da ratuje na više različitih bojnih polja.

“Oni se bore u Kobaneu, a prošlog meseca su u Kurdistanu delovali na sedam različitih lokacija, uključujući i grad Ramadi, prestonicu iračke provincije Anbar, kao i u Džalavli, gradu na granici sa Irakom“, objasnio je Husein.

Kurdski zvaničnik veruje da se prethodna procena američkih obaveštajaca da ID ima 31.500 boraca odnosila na tvrdo jezgro.

“Govorimo o “državi“ koja je bazirana na militarističkim i ideološkim bazama. To znači da svako ko ume da koristi oružje možda da bude deo nje, mada oni žele svima da isperu mozgove“, istakao je Husein.

On je dodao i da Islamska država koristi tenkove i tešku artiljeriju američke proizvodnje, koju su zaplenili u Iraku, kao i rusku opremu, do koje su stigli u Siriji.

(B92,RT)

Share this post: