Island povukao kandidaturu za članstvo u EU

island

Island je danas objavio da povlači kandidaturu za članstvo u EU, navodi agencija Frans pres.

Ministar spoljnih polova Islanda Gunar Bragi Sveinson obavestio je danas Evropsku komisiju o odluci njegove zemlje da povuče svoju kandidaturu za članstvo u EU .

Ovaj korak u skladu je sa obećanjima na koja se nakon izbora 2013. obavezala nova, evroskeptična vlada.

Island je aplicirao za članstvo u EU 2009. godine, ali je početkom 2015. islandski premijer izjavio kako će njegova država tu aplikaciju povući. Ova zemlja je već članica Evropskog ekonomskog prostora (EEP), što joj omogućava neometano kretanje ljudi i robe u drugim državama-članicama Evropske unije.

„Učešće u razgovorima sa Evropskom unijom više nije zaista opravdano. Kako zbog promena u samoj Evropskoj uniji, tako i zbog činjenice da ona nije u skladu sa politikom aktuelne vlade, koja nije spremna da prihvati sve uslove na koje je pristala prethodna vlada. Iz tih razloga smo ponovo na nuli“, rekao je ranije ove godine premijer Islanda Sigmuntur Tavid Kunlohson, a preneli su islandski mediji.

Predstavnici islanske poljoprivredne i ribarske industrije već duže vreme se protive članstvu u EU, jer se ne slažu sa evropskim zakonima tržišta koji bi morali da budu implementirani u slučaju prihvatanja članstva.

Finansijska kriza 2008-2011. godine dovela je do nestabilnosti islandske valute, što je bio i prvi razlog zbog kog se Island zainteresovao za prihvatanje evra.

(Sputnjik)

Share this post: