Istorijski dan za čovečanstvo: Letelica „Novi horizonti“ danas pored Plutona

Misterija

Letelica “Novi horizonti” danas će proleteti pored planete Pluton, i tako po prvi put u istoriji pružiti čovečanstvu bolju sliku o nebeskom telu udaljenom 4.8 milijarde kilometara od Zemlje.

U ovom trenutku, letelica se brzinom od skoro 50.000 kilometara na čas približava malom svemirskom prostoru udaljenom 12.500 kilometara od Plutona. Dimenzije ‘okvira’ ovog prostora iznose samo 100 x 150 kilometara.

Prilikom prolaska kroz naznačenu oblast, letelica će ka planeti aktivirati svih sedam naučnih instrumenata, zahvaljujući čemu ćemo biti u mogućnosti da izbliza vidimo detalje njene površine.

“Novi horizonti” će takođe poslati fotografije nekih od šest Plutonovih satelita.

pluton planeta kosmos

Zbog izuzetne brzine kretanja, svemirsku sondu od 478 kilograma može da ošteti čak i najmanji delić asteroida, ali NASA i laboratorija Univerziteta za primenjenu fiziku “Džon Hopkins”navode da su šanse da se tako nešto dogodi jedan prema 10.000.

Letelica će patuljastoj planeti biti najbliža oko 14 časova popodne (na NASA-inom sajtu nalazi se tajmer koji odbrojava vreme), ali će podaci biti poslati na Zemlju tek oko 22 časa. Oni će stići tek sutra ili prekosutra, kada ćemo saznati da li je misija uspešno izvedena. U slučaju da jeste, videćemo nove fotografije, tako da – spremite se za još novosti.

(B92)

Share this post: