Izetbegović: Sramota me sopstvenog naroda

izetbegovic

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je danas da je osramoćen napadom na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Memorijalnom centru u Potočarima, jer su, kako kaže, Bošnjaci gostoprimljiv narod.

On je napomenuo da je Vučiću u telefonskom razgovoru prošle sedmice garantovao bezbednost u Memorijalnom centru Potočari.

Izetbegović je za Televiziju N1 rekao da je zvao premijera Srbije dva puta i da je uradio „sve šta je mogao kao bošnjački član Predsedništva“.

„Probao sam ga dobiti na telefon, nije se javio. Zvao sam ga dva puta. Ja nisam davao nikakve izjave i potpirivao narod“, naveo je Izetbegović i dodao da su bezbednosne sužbe BiH dobro odradile posao pripreme na obeležavanju stradanja u Srebrenici.

bakir-izetbegovic

Predsedništvo BiH uputilo izvinjenje zbog napada na Vučića

Predsedništvo BiH zahvaljuje premijeru Vučiću za dolazak u Srebrenicu jer je to učinio u duhu pomirenja i sa namerom da oda počast žrtvama, navodi se u saopštenju Predsedništva.

Predsedništvo BiH zahteva od nadležnih policijskih i pravosudnih organa na svim nivoima da hitno sprovedu detaljnu istragu s ciljem identifikacije izvršilaca napada i da se ispita i utvrdi odgovornost obaveštajno-sigurnosnih i policijskih agencija BiH za eventualne propuste koji su doveli do ugrožavanja bezbednosti premijera Vučića.

Predsedništvo BiH je uputilo izvinjenje svim stranim delegacijama zbog doživljene neprijatnosti.

U saopštenju te institucije se navodi da je njen jedinstven stav da s „punom predanošću nastavi da radi na ubrzanju procesa pomirenja, obnovi narušenog poverenja i unapređenju odnosa između Bosne i Hercegovine i Srbije“.

Zvizdić: Napad na Vučića nije smeo da se dogodi

Predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić osudio je današnji napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, navodeći da taj napad nije trebalo, a niti smeo da se dogodi.

„Mezarje u Potočarima je mesto gde žrtve genocida treba da nađu svoj smiraj i zbog toga mora ostati mesto digniteta i trajnog sećanja, a ne bilo kakvog sukobljavanja“, rekao je Zvizdić u saopštenju povodom napada na premijera Vučića, prenela je Fena.

Incident

On je naglasio da taj incident još jednom pokazuje neophodnost veće i operativnije saradnje policijskih i bezbednosnih agencija u BiH i regionu jer ovakva dešavanja moraju da budu pravovremeno bezbednosno procenjena i sprečena.

„Očekujem brzu analizu i informaciju nadležnih institucija i pozivam, u ovim teškim trenucima neizmerng bola zbog ubijenih u Srebrenici, na razumevanje, mir, dobrosusedstvo i toleranciju“, naveo je Zvizdić.

Grubešić: Čeka se izveštaj o napadu

Tužilaštvo BiH zvanično će se oglasiti u vezi sa istragom o napadu kada dobije izveštaj od Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH, koja provodi aktivnosti na terenu u vezi sa ovim slučajem, rekao je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Grubešić nije mogao da potvrdi da li ima uhapšenih ili privedenih zbog napada na premijera Srbije tokom komemoracije u Potočarima.

„Pripadnici Direkcije su na terenu i Tužilaštvo će se oglasiti čim dobije izveštaj“, naveo je Grubešić.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH Mirsad Vilić rekao je Srni da policijski službenici preduzimaju određene mere i radnje po nalogu Tužilaštva BiH s ciljem identifikovanju napadača na premijera Srbije.

On je rekao da za sada nema informaciju da je bilo ko uhapšen, te da timovi Direkcije trenutno pregledaju snimke s ciljem prepoznavanja i identifikovanja napadača.

SDA: Napad na Vučhića napad na mir srebreničkih žrtava

Stranka demokratske akcije (SDA) najoštrije je osudila napad na premijera Aleksandra Vučića u Potočarima, istakavši da su oni koji su izazvali incident oskrnavili i sam čin dženaze i osramotili Bošnjake koji su u svojoj tradiciji uvijek negovali gostoprimstvo, a ne samo napali srpskog predsednika vlade.

bih potocari2

„Oni koji su izazvali današnji incident nisu napali samo premijera Vučića, nego su oskrnavili i sami čin dženaze i osramotili Bošnjake koji su u svojoj tradiciji uvijek negovali gostoprimstvo“, saopštila je Služba za odnose sa javnošću SDA iz BiH, a prenela agencija Fena.

SDA iskreno žali što je na takav način bačena senka na obeležavanje 20. godišnjice Srebrenice i dženaze 136 nevinih žrtava genocida i zahteva od nadležnih organa da provedu hitnu i efikasnu istragu koja će rezultovati otkrivanjem istine o počiniocima, kao i eventualnim bezbednosnim propustima, navodi se u saopštenju.

(Blic)

Share this post: