Izraelski premijer podržao izgradnju Trampovog ZIDA, Meksikanci pobesneli!

Podrška Trampu

foto: Tanjug/AP

Podrška izraelskog premijera Benjamina Netanjahua planu predsednika SAD Donalda Trampa da se podigne zid na američkoj granici s Meksikom izazvala je ljutitu reakciju meksičkih diplomatskih zvaničnika, javljaju danas izraelski mediji.

Meksička vlada je poslala oštro intonirano pismu izraelskoj vladi u kome je navedeno da je „ministarstvo Meksika za spoljne poslove prenelo izraelskoj vladi, preko svoje ambasade u Meksiku, da je meksička vlada u apsolutnom šoku i da je razočarana“.

U pismu, u kome se navodi da je Meksiko prijatelj Izraela, podseća se i da je ministar spoljnih poslova Luis Kaso izrazio podršku Izraelu u petak na Međunarodni dan sećanja na holokaust.

[adsenseyu5]

Jevrejska zajednica u Meksiku je izrazila ogorčenost zbog podrške Trampu na Netanjahuovom Tviter nalogu.

Predsednik Tramp je u pravu. Ja sam izgradio zid duž južne granice Izraela. Zaustavio sam nelegalnu imigraciju. Veliki uspeh. Odlična ideja”, napisao je Netanjahu na svom Tviter nalogu. Netanjahuova poruka je zasnovana na odluci vlade da izgradi zid duž granice s Egiptom.

https://twitter.com/netanyahu/status/825371795972825089?ref_src=twsrc%5Etfw

Portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Imanuel Nahšon je na svom Tviter nalogu objavio poruku u cilju da spreči potencijalnu krizu s Meksikom. On je napisao da je Netanjahu „aludirao na specifično bezbednosno iskustvo“. „Mi ne izražavamo stav o odnosima SAD-Meksiko”, napisao je portparol.

Izraelski ambasador u Meksiku Jonatan Peled je napisao na španskom, takođe na Tviter nalogu, da je „nemoguće porediti granicu Izrael-Sinaj sa granicom SAD-Meksiko“. „Naša granica je zatvorena da se branimo od terorizma“, napisao je ambasador.

[adsenseyu1]

Izraelski mediji su prokomentarisali da se pomenutim stavom Netanjahu uključio u političku debatu koja trenutno zaokuplja SAD u vezi sa Trampovom imigracionom politikom. U intervjuu za Foks njuz u četvrtak Tramp je pomenuo Izrael kako bi opravdao svoj plan da se izgradi zid duž granice s Meksikom.

„Zid je neophodan jer ljudi žele zaštitu i zid štiti. Sve što je potrebno jeste da pitate Izrael“, napisao je Tramp kako su preneli izraelski mediji. On je objasnio da se Izrael suočio s „katastrofom“, nelegalnom imigracijom, ali kada je izgradio zid „prestala je za 99,9 procenata“.

Tramp je očigledno mislio na izraelsku graničnu ogradu prema Egiptu podignutu 2013. godine koja je drastično smanjila broj imigranata i izbeglica iz Afrike koji su sa Sinajskog poluostrva ulazili u Izrael.

(Beta)

[adsenseyu2]

Share this post: