Izveštaj britanskog parlamenta: EU loše čitala raspoloženje Kremlja

ukrajina vojska zarobljenici u donjecku2

Britanija i cela EU su „katastrofalno loše čitali“ raspoloženje Kremlja tokom uvoda u krizu u Ukrajini, ocenjuje se u izveštaju odbora britanskog parlamenta.

Odbor za EU u Domu lordova, gornjem domu britanskog parlamenta, smatra da je Evropa „kao mesečar ušetala u krizu“.

Kako se navodi, Evropska unija nije razumela dubinu ruskog protivljenja planovima da se EU dodatno približi Ukrajini. Posebno se kritikuje Velika Britanija zbog toga što nije bila „ni dovoljno aktivna, ni dovoljno vidljiva“ tokom krize.

Deo krivice se stavlja na teret odlukama da se primene merae štednje u Forin ofisu, koji je tako ostao bez dela eksperata za Rusiju, ali i bez dovoljno dobrih analiza dešavanja na istoku Evrope.

„Slična erozija u drugim ministarstvima spoljnih poslova u Evropskoj uniji ostavila ih je bez pravih rešenja za formulisanje autoritativnog odgovora na krizu u Ukrajini“, navodi se u izveštaju.

Kritikuje se i dugogodišnji odnos EU prema zvaničnoj Moskvi, koji se, kako se navodi, „zasniva na optimističnoj premisi da je Rusija na putu da postane demokratska zemlja“.

„Nedostatak čvrstih analitičkih kapaciteta i u Velikoj Britaniji i u Evropskoj uniji, direktno je doveo do katastrofalno lošeg čitanja situacije i raspoloženja Rusije u uvodu u krizu“, rekao je šef komiteta lord Tugendat.

On je dodao da nije postojala strategija niti bilo kakav strateški odgovor na pitanje kako se dugoročno odnositi prema Rusiji.

(B92)

Share this post: