Jacenjuk: Putin pravi od Ukrajine tampon zonu

jacenjuk1

Rusija nije zainteresovana za „tampon zonu“ u Ukrajini, izjavio je danas u Moskvi šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, dok su vlasti u Kijevu optužile Moskvu da želi da stvori „marionetsku“ državu u toj bivšoj sovjetskoj republici, čak i da osvoji celu Ukrajinu.

„Sve te izjave o našem navodnom interesu da stvorimo drugo ´Pridnjestrovlje´ i neke tampon zone, potpuno su apsurdne“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova koji prenosi intervju Lavrova ruskoj televiziji TV Centar.

Pridnjestrovlje je 1990. godine proglasilo otcepljenje od Moldavije, zbog bojazni da ta zemlja želi da se ujedini sa Rumunijom. U ratu koji je vođen 1992. godine poginulo je oko 1.500 ljudi.

„Samo bolestan um može da izmisli da zbog toga što nismo mogli na miran način da rešimo pitanje Pridnjestrovlja, sada tu situaciju želimo da ponovimo u Ukrajini“, ocenio je Lavrov.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je ranije danas da je cilj ruskog predsednika Vladimira Putina da „eliminiše Ukrajinu kao nezavisnu državu“ i da zauzme celu zemlju.

Jacenjuk smatra da Rusija želi da napravi tampon zonu između ruske granice i Krima, koja bi prolazila kroz delove juga Ukrajine sve do Pridnjestrovlja, koji uživa podršku Moskve.

(Beta)

Share this post: