Japanski naučnici: Korišćenje elektronskih cigareta može biti 10 puta opasnije od duvanskog dima

Šta je istina?

Iz Japana stiže upozorenje da korišćenje elektronskih cigareta može biti 10 puta opasnije od duvanskog dima. Ovo je pravo iznenađenje s obzirom da ljudi uglavnom veruju kako je ova sprava mnogo zdravija od cigareta.

Isparenja elektronskih cigareta sadrže 10 puta više agenasa koji izazivaju rak nego obična cigareta, napravljena od duvana.

Naučnici iz Japana otkrili su u isparenjima različitih tečnosti kojima se pune E-cigarete, veoma visok nivo određenih hemikalija koje sadrže formaldehid i acetaldehid.

Ljubitelji ovih elektronskih sprava će verovatno biti iznenađeni poslednjim otkrićem, jer je E-cigareta najavljivana kao nešto što je mnogo bezbednije za zdravlje od duvanskog dima.

Ove naprave su sve popularnije širom sveta, pogotovo među mladima, a funkcionišu tako što zagrevaju aromatizovanu tečnost, koja uglavnom sadrži i nikotin, i na taj način proizvode isparenje nalik duvanskom dimu.

Naučnici, koje je angažovalo Ministarstvo zdravlja Japana, otkrili su u ovim isparenjima kancerogene supstance poput formaldehida i acetaldehida.

Formaldehid ili, popularno, formalin, koristi se u građevini i, naravno, glavni je sastojak tečnosti za balsamovanje. Prisustvo ove supstance u isparenjima E-cigareta je 10 puta veće od prisustva kancerogenih agensa u duvanskom dimu.

Acetaldehid, koji se u prirodi nalazi samo u malim količinama, koristi se uglavnom za proizvodnju raznih hemikalija ili kiselina. Nivo ove supstance takođe je mnogo veći u pomenutim isparenjima nego u običnim cigaretama.

Jedna vrsta elektronskih cigareta čija smo iparenja testirali, sadrži preko 10 puta više kancerogenih materija nego obične cigarete. Za zagrevanje tečnosti u E-cigaretama koristi se metalna žica, i kada se ona pregreje, proizvodi se mnogo veća količina ovih štetnih supstanci, ali treba napomenuti da je količina formaldehida i acetaldehida varirala tokom istraživanja – rekao je dr Naoki Kunugita iz Instituta za javno zdravlje u Japanu.

Iz Svetske zdravstvene organizacije kažu da, uprkos nedostatku istraživanja, treba biti oprezan kad su E-cigarete u pitanju, jer već ima dovoljno dokaza koji ukazuju da ova sprava ne bi trebalo da bude dostupna maloletnim licima, a trudnice i dojilje bi svakako trebalo da je izbegavaju.

Oni koji podržavaju upotrebu E-cigareta kažu da su one mnogo zdravije od duvanskog dima koji sadrži čitav niz štetnih hemikalija i gasova, dok njihovi protivnici tvrde da je potrebno još vremena da se ova sprava ispita kako bismo mogli da budemo sigurni da je bezbedna za upotrebu.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Share this post: