Japanski viski koji pobeđuje Škote i osvaja svet

hika viski japan pice alkohol

Japan – nova prestonica viskija? Zvuči neobično, ali je istinito. Priča o nastanku Nikka whiskyja kreće davne 1918. godine…

Iako većina nas za to nije znala, japanski viskiji danas imaju visok rejting, te izazivaju velike promene u hijerarhiji premium segmenta u svetu.

Od 2000. godine Nikka whisky zauzima ključnu ulogu i širom Europe – autentičan po stilu, predstavlja istinski izražaj japanske kulture, mešavinu modernog i tradicionalnog, jednostavnosti i prefinjenosti. Morali smo ga isprobati…

Japan – nova prestonica viskija? Zvuči neobično, ali je istinito. Priča o nastanku Nikka whiskyja kreće davne 1918. godine, kada je mladi Masataka Taketsuru, kojeg se danas smatra „ ocem japanskih viskija poslat u Škotsku kako bi otkrio ‘tajne proizvodnje viskija’.

U Škotskoj susreće Ritu Cowan, koja postaje njegova žena i muza, a koja ga je kasnije inspirisala da 1934. godine na ostrvu Hokkaido izgradi Yoichi, svoju prvu destileriju. Velik uspeh omogućio mu je izgradnju i druge destilerije, Miyagikyo, na otoku Honshuu 1969. godine.

Danas je Nikka najcjenjeniji i najprodavaniji japanski brand viskija u Europi s osvojenim prestižnim nagradama na ocenjivanjima, gdje se redovno plasira ispred škotskih viskija.

Badel 1862 je nedavno u svoj program najpoznatijih svjetskih brendova jakih alkoholnih pića uvrstio i šest različitih Nikka viskija, pa smo krenuli u testiranje, vođeni stručnom rukom njihove Brand Ambasadorice i eksperta za jaka pića, gospođu Sayumi Oyama.

Prvo mirišimo i kušamo Yoichi Single Malt, proizveden u destileriji istog naziva. Sa slanim (blizina mora) i delikatnim aromama treseta, mirisom breskve i sušenog voća te orašastim aromama – Yoichi je istinsko otkriće za sve one koji su u potrazi za beskompromisnim viskijem.

Ovaj tinejdžer je star – tačno 14 godina, respekt…

Miyagikyo Single Malt je single malt viski iz destilerije Miyagikyo, blag i delikatan, lagan, a ipak intenzivan, predstavlja fini uvod za sve one kojima su japanski viskiji novina. Voćan, citrusast, idealan za uz kamin i finu cigaru.

Blend dva Nikka Single Malt viskija, Taketsuru Non Age, kombinacija je jakog karaktera Yoichia s elegancijom i preciznošću Miyagikyo Singl Malta.

Istovremeno muževan i ženstven, tradicionalan i inovativan, ovaj izvanredni Pure Malt viski je dostojno priznanje za Masataka Taketsuru, oca japanskih viskija i osnivača Nikke.

Uživamo u dimu u aftertasteu i prepoznajemo čak i suvu smokvu na nosu. Zanimljivo je da je u Japanu rasprodat jer se pije u najpoznatijoj sapunici!

Iz asortimana Nikka viskija koje je Badel 1862 uvrstio u distribuciju za kraj smo probali Nikka From the Barrel – Blended Whisky koji objedinjuje ekspertizu najvećih Nikka stručnjaka.

Intenzivan i raskošan, snažan, ali ipak kontrolisan, ovaj ambiciozni Blend s visokim postotkom alkohola, jednostavno nameće svoj vlastiti stil i apsolutna je podrška ovoj maloj, ali moćnoj četi!

Kompleksan, pun, složen, idealno sladak, za obeležiti dolazak kući nakon uspešnog dana na poslu.

Više nego zadovoljni napuštamo prostorije Badela, zahvalni na upoznavanju sa svetskim hitom. Nikka stvarno zaslužuje mesto na vašem regalu, živjeli!

(punkufer.hr)

Share this post: