Jeftina nafta neće dodatno podstaći svetsku privredu

Ogromno nalazište nafte u južnoj Rusiji

Niske cene nafte obično olakšavaju uslove poslovanja i podstiču globalni privredni rast, ali je, uprkos tome, američka bonitetna agencija Mudis poručila da neće revidirati svoje prognoze privrednog rasta za Grupu 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20).

„Kada je reč o članicama G20, očekujemo rast BDP-a nešto ispod 3,0 odsto u 2015. i 2016. godini, što je nepromenjeno u odnosu na 2014. godini i u odnosu na našu prognozu za globalnu privredu iz novembra prošle godine“, navodi se u najnovijem izveštaju kreditne agencije.

„U evrozoni, Japanu i Brazilu, kao i u još nekim drugim državama iz grupe G20 koje uvoze naftu, pad u cenama nafte odvija se u uslovima nepovoljnog ekonomskog okruženja“, izjavila je potpredsednica Mudisa za kreditnu politiku, Mari Dajron, i istovremeno ukazala na problem visoke nezaposlenosti i novu politička neizvesnost u pojedinim članicama evrozone.

„U tom kontekstu, veliki deo dobiti od nižih cena nafte će verovatno biti ušteđen, a ne potrošen“, poručila je Dironova.

Za evrozonu i Japan, Mudis u ovoj godini prognozira privredni rast od nešto ispod 1,0 odsto, a za SAD prognozira rast od 3,2 odsto u 2015, odnosno 2,8 odsto u 2016. godini.

„Kada je reč o članicama G20 koje proizvode naftu, pad u cenama nafte će naročito teško pogoditi Rusiju, dok će u Saudijskoj Arabiji veća fiskalna potrošnja ublažiti negativne efekte nižih cena nafte i pomoći će održavanju pozitivnog privrednog rasta“, navodi se u izveštaju Mudisa.

(Tanjug)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Share this post: