Kako je zbog jedne greške Mao Cedunga stradalo na desetine miliona Kineza!

Mao Cedung

Mao Cedung

Nekadašnji vođa Narodne Republike Kine i jedna od najznačajnijih ličnosti 20. veka, Mao Cedung, zbog pogrešne odluke koju je doneo doprineo je smrti desetina miliona Kineza.

Naime, Mao Cedung je 1958. zapovedio da se ubiju svi vrapci u Kini jer jedu previše žitarica. To je dovelo do jedne od najgorih ekoloških katastrofa u istoriji.

Ekološke katastrofe nisu retkost u istoriji čovečanstva, ali tek se retke mogu uporediti s onom koja je započela 1958. godine u Kini. Mao Cedung, vođa Narodne Republike Kine, doneo je odluku da se ubiju svi vrapci u državi.

Zaključio je da Kini te štetočine nisu potrebne. Mao je smatrao da vrapci jedu previše useva žitarica, pa mu se učinilo logičnim da zapovedi njihovo istrebljenje.

Prema njegovim tvrdnjama, vrapci su ometali razvoj NR Kine. Međutim, u iduće tri godine, 45 miliona ljudi umrlo je od gladi koja je zavladala kao posledica pogrešnog ekonomskog upravljanja, ekološke katastrofe i državnog terora.

Mao Cedung je sproveo nekoliko opsežnih programa koji su za cilj imali modernizaciju i poboljšanje života u Kini. Program borbe protiv četiri pošasti bio je jedan od njih, i to u okviru Velikog skoka napred između 1958. i 1962. godine.

Istrebljenje vrabaca bio je deo tog programa.

Bubnjevima plašili ptice

Za istrebljenje ptica angažovan je narod. Udaranjem u bubnjeve plašili su ptice koje se nisu usuđivale da slete, pa su letele sve dok ne bi umrle od iscrpljenosti.

Stanovništvo je uništavalo gnezda vrabaca, a čak su ih gađali hicima iz pušaka. Rezultat svega toga bio je da su se vrapci u Kini našli na rubu istrebljenja.

Nema podataka o tome koliko je vrabaca živelo u Kini 1958. godine. Međutim, ako je po jedan vrabac dolazio na svakog stanovnika, to znači da ih je bilo više od 600 miliona.

A ubijeno ih je na stotine miliona.

To je iduće godine dovelo do problema.

Primećeno je da je došlo do naglog porasta učestalosti napada raznih insekata na poljoprivredne površine.

Naime, vrapci se hrane štetočinama kao što su skakavci, pa su nakon pomora vrabaca skakavci ostali bez glavnog prirodnog neprijatelja.

To je značilo da se ubijanje vrabaca pokazalo kontraproduktivnim, s obzirom da se vrapci nisu hranili samo žitaricama, već i insektima.

Porastao broj skakavaca

Broj skakavaca naglo je porastao, a onda su počeli da jedu sve što bi im se našlo na putu. Rod žitarica u većini ruralnih delova zemlje dramatično se smanjio, pa je izbila velika glad.

Ljudima je ponestalo hrane i milioni su gladovali.

Kineska vlada je službeno objavila da je umrlo 15 miliona ljudi. Međutim, neki stručnjaci procenjuju da se broj umrlih zapravo kretao između 45 i 78 miliona.

Velika glad je i danas zabranjena tema u Kini, čak i 50 godina kasnije. U svojoj knjizi „Nadgrobni spomenik“, kineski novinar Jang Jišeng procenio je kako je umrlo više od 36 miliona ljudi. Njegova knjiga ubrzo je bila zabranjena u Kini.

Mao je zapovedio okončanje ubijanja vrabaca. Cilj celog programa bio je da se poveća poljoprivredna proizvodnja, ali za vreme Velikog skoka napred rod pririnča zapravo se značajno smanjio.

Možda je Mao Cedung želeo da pobedi prirodu. Međutim, njegove odluke dovele su do gladi u kojima su izgubljeni milioni ljudskih života.

(24Sata.rs)

Share this post: