KALIFA HAFTAR PISAO PUTINU: Libija od Rusije traži vojnu intervenciju kao u Siriji!

putin

Pismo upućeno Moskvi doneo je Haftarov specijalni izaslanik, ambasador Libije i Saudijske Arabije Abdel Basat el Badri.

Feldmaršal Kalifa Haftar, komandant oružanih snaga lojalnih libijskom parlamentu tražio je od predsednika Rusije Vladimira Putina i ministra odbrane Sergeja Šojgua da Libiji isporuče oružje i započnu vojnu operaciju, piše list „Izvestija“, pozivajući se na izvor blizak diplomatskim krugovima.

Pismo upućeno Moskvi doneo je Haftarov specijalni izaslanik, ambasador Libije iSaudijske Arabije Abdel Basat el Badri.

Prema informacijama kojima raspolaže list „Izvestija“ tokom njegovog sastanka sa izaslanikom ruskog predsednika za Bliski istok, zamenikom ministra spoljnih poslova Mihailom Bogdanovim razmatrano je pitanje ukidanja embarga i početka isporuka streljačkog oružja i borbene tehnike Libiji, uključujući i avione.

Pored toga libijska strana, kako piše ruski list, pozvala je Rusiju da u Libiji započne vojnu operaciju protiv islamista, poput one koju sprovodi u Siriji.

Posle obaranja Gadafija 2011. godine i početka građanskog rata u Libiji su sve do februara ove godine delovale dve vlade, demokratski izabrana i priznana od strane međunarodne zajednice sa sedištem u Tobruku, i islamistička u Tripoliju. 17. decembra prošle godine uz posredovanje UN strane su potpisale sporazum o obrazovanju vlade narodnog jedinstva, čiji je sastav objavljen 15. februara.

Haftar čije snage su lojalne parlamentu izabranom 2014. godine odbio je da podrži novoformiranu vladu.

Zabrana isporuke oružja stranama u sukobu u Libiji uvedena je 2011 godine u jeku pobune protiv Gadafija.

Operacija u Siriji sprovodi se na osnovu sporazuma između Moskve i Damaska o raspoređivanju ruski vazduhoplovnih snaga na sirijskog teritoriji sklopljenog 26. avgugsta prošle godine. 30 septembra 2015 predsednik Sirije Bašar Asad zvanično je zatražio od Rusije vojnu pomoć. Savet federacije dao je predsedniku RF Vladimiru Putinu saglasnost na korišćenje avijacija na teritoriji SAR, piše Lenta.ru.

(Newsweek)

Share this post: