Kandidatkinja za predsednika Poljske: Ne vadimo sablju na državu koja raspolaže nuklearnim oružjem!

"Ne dirajmo Rusiju!"

Magdalena Ogurek, kandidatkinja levice za buduću šeficu poljske države na predsedničkim izborima 10. maja, poručila je političarima da ne plaše više Poljake ratom sa Rusijom i da ne vade sablju na državu koja može da odgovori nuklearnim oružjem.

„Iako nisam pristalica atmosfere ugroženosti, Rusija nije samo u šali izmenila svoju vojnu doktrinu o preventivnoj upotrebi nuklearnog oružja. Ne vadimo stoga sablju na državu koja raspolaže nuklearnim oružjem. Smatram da treba da se potrudimo da ta država bude što stabilnija“, kazala je sinoć Ogurek u intervjuu poljskoj javnoj televiziji TVP.

Ogurek, kojoj veliku pažnju kao autsajderu na izborima, a zbog mladosti i lepote i nadimka „barbika“ posvećuju mediji, ne samo u Poljskoj, apelovala je na političare, pre svega opozicione konzervativne desnice, da prestanu da plaše Poljake ratom sa Rusijom.

„Ta tema nije na dnevnom redu. SAD i Rusija su skoncentrisane na oblast Pacifika“, kazala je Ogurek, a potvrdu za tu svoju tezu našla je u tome da nedavno američki predsednik Barak Obama nije našao vremena da primi generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga iako je bio u Vašingtonu.

„To nam pokazuje koliko je sa stanovišta SAD uopšte važna ukrajinska kriza“, kazala je Ogurek.

Magdalena Ogurek kao kandidat opozicionog Saveza demokratske levice koji treba da povrati partiji glasove mladih rado komentariše zategnute odnose Poljske sa Rusijom, uglavnom preko društvenih mreža.

Klasične medije i novinare i njihova pitanja izbegava od početka, a sinoćno gostovanje na TVP bio joj je prvi intervju nakon dva meseca. Pažnju javnosti zaokupila je još zimus, na početku predizborne trke kada je izjavila da bi ona umesto sankcija pozvala telefonom predsednika Rusije Vladimira Putina da proćaskaju.

Na izborima 10. maja Magdalena Ogurek ima ništavne šanse da se probije u drugi krug, pošto joj ankete pripisuju podršku oko šest odsto birača, dok najveću podršku od 41 odsto birača ima sadašnji predsednik Poljske Bronjislav Komorovski, a najveći rival mu je kandidat konzervativne opozicione stranke Pravo i Pravda Andžej Duda, sa podrškom 24 odsto birača.

(Beta)

Share this post: