Kapetan ubio 300 putnika da bi spasao sebe

trajekt brodolom potonuo more juzna koreja savol

Vrhovni sud Južne Koreje potvrdio je danas presudu o krivici za ubistvo i doživotnoj kazni zatvora za kapetana potonulog trajekta „Sevol“, istakavši da je on praktično ubio više od 300 putnika kako bi spasao sebe.

Trajekt „Sevol“ je prevozio 476 putnika kad je 16. aprila prošle godine potonuo u blizini ostrva Đingo, na jugozapadu Južne Koreje, a od 304 poginulih, 250 su bili učenici jedne srednje škole, prenela je agencija AFP.

Ta tragedija je šokirala i razbesnela čitavu Južnu Koreju, pošto je postalo jasno da je do toga došlo isključivo zbog ljudskog faktora, odnosno zbog ilegalnog redizajna broda, pretrpanog tovarnog prostora, neiskusne posade i neodgovarajućih odnosa između operatera trajekta i državnih regulatornih organa.

Kapetan „Sevola“ Li DŽun-Seok i njegova posada su oštro kritikovani u javnosti, posebno nakon što je objavljen video snimak u kojem se vidi kako oni beže sa broda dok su u njegovom trupu ostale zarobljene još stotine putnika.

„Kapetan Li je onemogućio putnicima da sami napuste brod time što je iz njega prvi pobegao, pre nego što je izdao naređenje o evakuaciji“, navodi se u presudi južnokorejskog Vrhovnog suda.

„To je jednako kao da je gurnuo putnike u vodu i pustio ih da se utope“, istakao je tokom izricanja presude sudija Jang Sung-Tae.

Na prvom suđenju održavnom pre godinu dana je Li, koji sada ima 70 godina, oslobođen optužbe za ubistvo, a proglašen krivim za grubu nepažnju.

Ta odluka je poništena u aprilu po žalbi tužilaštva, a kapetan je umesto toga proglašen krivim za ubistvo i osuđen na doživotnu kaznu zatvora, što je Vrhovni sud danas potvrdio.

( MONDO/Agencije)

Share this post: