Katalonija započela proces otcepljenja od Španije

katalonija protest02

Katalonski parlament usvojio je zakon koji poslanicima daje pravo da održe, kako su najavili, neobavezujuće konsultacije o nezavisnosti od Španije 9. novembra.

Zakon je usvojen odnosom glasova 106 za i 28 protiv.

Ovaj potez, načinjen dan pošto su škotski glasači odbacili nezavisnost, u suprotnosti je sa centralnom španskom vladom, koja je već saopštila da će katalonski zakon izneti pred nacionalni Ustavni sud, preneo je Frans pres.

Španski premijer Marijano Rahoj poručio je da samo centralna vlada u Madridu ima ovlašćenje da raspiše referendum o suverenitetu.

Dogovor o raspisivanju referenduma o suverenosti Katalonije postigle su 12. decembra 2013. separatistički nastrojene političke partije u Kataloniji i tada je dogovoreno da se glasanje održi 9. novembra ove godine.

Predsednik regionalne vlade Katalonije Artur Mas tada je naglasio da će referendum biti održan, dok je španski ministar pravde Alberto Ruis Galjardon izjavio da referendum neće biti održan, jer španski Ustav takvu mogućnost ne dozvoljava.

Ustavni sud Španije doneo je odluku 25. marta 2014. da je najavljeno održavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije, planiranog za 9. novembar, neustavno.

Prema španskom Ustavu, regija „ne može jednostrano da raspiše referendum na kojem će samostalno odlučiti o svojoj integrisanosti u Španiju“.

(Tanjug)

Share this post: