Katastrofa u Iranu – zemljotres 7,8

iran zemljotresSnažan zemljotres od 7,8 stepeni Rihterove skale pogodio jugoistočni Iran. Državna televizija javila najmanje 40 žrtava. Zvaničnici očekuju više stotina.

Za sada je 850 povređenih. Strahuje se da to nije konačan broj.

US geolodžikal survej je na svom sajtu naveo da je epicentar zemljotresa bio blizu granice s Pakistanom, 86 kilometara od grada Kaša, na dubini od oko 16 kilometara, javlja BBC. Podrhtavanje tla se osetilo širom Bliskog istoka, do Nju Delhija, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta i Omana.

To područje potresaju novi naknadni potresi.

Državna iranska televizija je izvestila da je za sada stradalo 40 ljudi, dok Rojters prenosi izjave iranskih zvaničnika koji su rekli da očekuju više stotina žrtava. I preko društvene mreže Tviter prenose se informacije da ima više desetina žrtava.

Raša tudej javlja da su odmah u tu oblast poslata tri helikoptera, kao i da su veze s tim područjem u prekidu. RT navodi i da je grad Kaš gusto naseljen i da u njemu živi preko 56.000 stanovnika.Takođe, navodi se i da nuklearno postrojenje u gradu Bušer nije oštećeno.

Rojters prenosi da su neke provincije ostale potpuno bez struje, kao i da obližnji grad Saravan nije pretrpeo znatniju štetu, ali CNN javlja da je u Saravanu proglašeno vanredno stanje. Taj grad je udaljen 158 kilometara od grada Kaša, koji je najbliži epicentru potresa.

Strahuje se da će najteže biti pogođeni ruralni delovi ugrožene oblasti, jer su tamo kuće uglavnom napravljene od blata i trske. Spasioci iz drugih oblasti Irana stižu u ovo područje.

BBC na Persijskom javlja je grad Kong uništen, kao i da je uništeno na desetine domova u ruralnim područjima oblast Nimroz, ali i da još nema izveštaja o stradalima u tim mestima.

Lokalni mediji javljaju da je u Pakistanu, u gradu Muškil blizu granice sa Iranom srušeno je oko 1000 objekata. Pakistanska državna televizija je javila da je u oblasti Karan blizu epicentra poginulo najmanje 10 osoba, uključujući tri žene i dvoje dece.

U Karačiju je u toku je evakuacija zgrada, veliki broj stanovnika ovog višemilionskog i najvećeg pakistanskog grada je izašao na ulice. Evakuacija je i u Abu Dabiju i Dubajiu kao i u svim visokim zgradama u Nju Delhiju.

„Bila sam kod kuće. Bila sam u svom krevetu koji je počeo da se pomera i to je trajalo dobrih 15 sekundi. Shvatila sam da je u pitanju zemljotres i počeli smo sa evakuacijom. Svi su izašli na ulice i počeli da se mole. Deca su plakala“, rekla je za CNN novinarka Rabia Ali iz Karačija.

Iran se inače nalazi na veoma trusnom tlu. Prošle sedmice je Iran pogodio zemljotres u kojem je stradalo preko 30 ljudi, takođe u oblasti nedaleko od nuklearke Bušer.

Tu zemlju je u decembru 2003. pogodio snažan zemljotres jačine 6,6 stepeni po Rihteru koji je praktično sravnio grad Bam sa zemljom, ostavivši iza sebe 40.000 stradalih ljudi. I prošle nedelje Iran je pogodio snažan zemljotres u blizini grada Bušehr, kada je poginulo skoro 40 ljudi, dok je više stotina njih povređeno.

Današnji zemljotres, od 7,8 stepeni, pogotovo na maloj dubini, kao što je ovde bilo, smatra se veoma razornim.

Radi se o najjačem potresu u poslednjih 40 godina u Iranu, a u zemljotresu jačine 7,7 stepeni 1990. godine poginulo je 37.000 ljudi, dok je više od 100.000 ljudi bilo povređeno. Taj potres je uništio 27 gradova i 1.870 sela u severozapadnim provincijama Gilan i Zanđan.

B92