Kina poslala dvojicu astronauta na najduži put do sada!

foto: EPA

foto: EPA

Počela je šesta kineska svemirska misija, najduža do sada sa ljudskom posadom. Predvode je astronauti Čen Dong i Đing Hajpeng.

Planirano je da u kosmičkoj laboratoriji ostanu 30 dana, tokom kojih će testirati sisteme za duži ostanak u svemiru, istraživati kosmičku fiziku i biologiju, i solarne oluje.

Dvojica kineskih astronauta, Čen Dong i Đing Hajpeng, otisnuli su se na putovanje u svemir iz svemirskog centra „Đijukvan“. To će biti najduže putovanje kineskog svemirskog programa i trajaće mesec dana.

Testiraće sisteme za što duži ostanak u svemiru, istraživaće popravku opreme u svemiru, kosmičku fiziku i biologiju, i solarne oluje.

Kinezi su šesti put lansirali svemirsku letelicu, a dvojici astronauta je ovo treći put u svemir. Letelica „Šenžou 11“ (Nebeski brod) spojiće se sa svemirskom laboratorijom „Tiangong“ (Nebeska palata), koja je ranije lansirana u orbitu.

Ako Međunarodna svemirska stanica završi s radom 2024. godine, kako je predviđeno, Kina će biti jedina zemlja sa stalnom stanicom u svemiru.

Kineski astronauti ne smeju da rade na Međunarodnoj svemirskoj stanici zbog odluke američkog Kongresa iz 2011. godine, koji je zabrinut za američku nacionalnu bezbednost.

Kineski svemirski program predviđa slanje čoveka na Mesec do 2024. i spuštanje sonde na Mars 2021. godine.

(RTS)

Share this post: