Kina preuzela primat u podmornicama

Jačanje Kine

Kineski brodograditelji završili su tri napredne nuklearne podmornice koje mogu da koriste vertikalno lansirane protivbrodske rakete, navode kineski mediji.

Satelitske slike koje je prošle nedelje emitovala Centralna televizija Kine pokazuju tri podmornice u neodređenoj luci, ističe „Kina dejli“.

Kako se navodi, reč je o podmornicama Tip-093G, upravo završenim i spremnim da budu isporučene mornarici Narodnooslobodilačke armije Kine.

Tip-093G je unapređena verzija podmornice Tip-093, druge generacije kineskih nuklearnih podmornica.

Ukoliko se uporedi sa relativno kratkim, a uobičajnim, podmoricama od 110 metara, Tip 093G ima duži trup kako bi bilo mesta sa vertikalni sistem lansiranja, navodi se u izveštaju.

Takav sistem lansiranja dizajniran je za rakete YJ-18 koje navodno mogu da nose bojeve glave teške 300 kilograma u opsegu od 200 kilometara, a ima i mogućnost manevra brzine do tri maha pre nego što udari u metu.

Osim toga, tri nove kineske podmornice imaju poboljšanu brzinu, mobilnosti i prave manje buke, ako se porede sa regularnim verzijama podmornica.

Ranije tokom februara viceadmiral Sjedinjenih Država Džozef Muloj je naveo da je Kina prevazišla SAD u ukupnom broju podmornica.

„Možda nisu istog kvaliteta, ali broj njihovih podmornica raste neverovatnom brzinom. One sada imaju više dizel i nukelearnih podmornica za napad nego mi“, naveo je Muloj.

Prema njegovim rečima, Kina pravi odlične podmornice koje šalje na duge misije u regione daleko od Kine.

Ta njegova procena podstakla je strahove u Sjedinjenim Državama da bi Kina podmornicama koje se nalaze u Pacifiku bila sposobna da napadne američku teritoriju.

Međutim, ti strahovi su, kako se navode, prenaglašeni.

Nuklearne rakete JL-2 prema nekim procenama imaju dovoljno snage da stignu samo do Aljeske, Havaja ili baza vojske SAD u Guamu.

Osim toga, razvoj kineske mornarice bio je deo godišnjeg izveštaja od odnosima Kine i Sjedinjenih Država u decembru prošle godine u kojem se, između ostalog, komentariše saradnja ruske i kineske vojske i njihov sporazum o zajedničkoj izgradnji novih podmornica.

(B92)

Share this post: