Kineska berza na „tankim nogama“, vlada uvodi drastične mere!

Kinezi ruše dolar

Više od polovine kineskih kompanija čijim se akcijama trguje na tamošnjim berzama, suspendovalo je trgovanje zbog nestabilnosti i velikog gubitka vrednosti.

Najmanje 1.430 od 2.800 listiranih kompanija obustavilo je trgovanje dok tržište nastavlja neverovatnu fluktuaciju, prenosi Si-En-En pozivajući se na državne medije u Kini.

Kompanije – uglavnom male i srednje, očigledno ispoljavaju nervozu zbog velikih promena vrednosti svojih akcija na berzi.

Akcije kompanija mogu biti suspendovane iz trgovanja mesecima, čak I godinama – sve je stvar regulatornog odobrenja . Dok to čine, preduzeća još mogu naći neku odbranu od nestabilnosti, ali moguće je da samo odlažu neizbežno .

Akcije u Šangaju su pale više od 30 odsto za manje od mesec dana, od 12. juna, nakon što su dostigle neverovatne vrednosti. U jednom momentu, Šangajski kompozitni indeks skočio je za 60 odsto. A onda je krenuo pad.

[adsenseyu4]

Od 12. Juna, Šangajski kompozitni indeks izgubio je 32 odsto vrednosti, dok je drugi indeks Šenžen, koji se često poredi sa američkim Nasdacom, pao za 41 odsto.

Kineska vlada je pokušala da stabilizuje tržište, ali se čini da su ti napori imalo malo efekta – tržišta su ostala krajnje nestabilna.

Kineske akcije potonule su i sredu, uprkos naporima regulatora da zadrže krizu koja je izbrisala milijarde dolara sa berzi u zemlji.

kina-gradjevinarstvo02

Šangajski kompozitni indeks je na otvaranju pao za čak 8 odsto, da bi se pad smanjio na četiri odsto sredinom trgovanja.

“U ovom trenutku oseća se panika na tržištu I ekspanzija iracionalnog damping akcija, što je dovelo do pada likvidnosti na berzi”, ocenila je kineska regulatrona komisija za hartije od vrednosti.

Vlada čini sve da spasi tržišta. Centralna banka je sasekla kamatne stopena rekordno niske nivoe, brokerske kuće su obavezane da kupe akcije vredne milijarde, a regulatori su suspendovali nove IPO. Međutim, investitori nisu uvereni u uspeh tih mera.

(B92)

[adsenseyu1]

Share this post: