Kineska invazija SAD: Milijarde u nekretnine!

amerika chikago zgrade oblakoderi grad centar

Dok u medijima dominiraju veliki ugovori, kineski kupci su u kupovinu kuća u SAD uložili 93 milijarde dolara.

Kineski državljani postali su najveći strani kupci stambenih objekata u SAD prošle godine, budući da su „ulili“ milijarde u američke nekretnine tražeći sigurne ofšor aktive, prema novoj studiji koju su uradile istraživačke kompanije Ejšan Sosajeti i Rouzen konsalting grup.

Veliki talas kineskih kupovina stambenih i komercijalnih nekretnina prošle godine podigao je njihova ukupna petogodišnja ulaganja na više od 110 milijardi dolara, navodi se u studiji objavljenoj u nedelju, prenosi agencija Frans pres.

Sam po sebi ukupan obim tih investicija pomogao je tržištu nekretnina da se oporavi od pada koji je počeo 2006. godine eskalirajući u ekonomsku krizu 2008. godine, naveli su iz te dve kompanije.

Uprkos usporavanju ulaganja u inostranstvu zbog akcija zvaničnog Pekinga na suzbijanju odliva kapitala, ova cifra će se u drugoj polovini ove decenije verovatno udvostručiti na 218 milijardi dolara, procenjuje se u studiji.

U istraživanju se navodi da na naslovnicama medija dominiraju veliki ugovori, poput ponude osiguravajuće grupe Anbang od dve milijarde dolara za kupovinu njujorškog hotela Valdorf Astorija prošle godine, ili njena propala ponuda od 14 milijardi dolara za preuzimanje Starvud grupe u martu, a promiče im činjenica da kineske kupovine američkih kuća daleko nadmašuju ulaganja u komercijalna zemljišta i zgrade.

Između 2010. i 2015. godine, kineski kupci su uložili više od 17 milijardi dolara u komercijalne nekretnine u SAD, od čega su polovinu tog iznosa potrošili samo prošle godine.

Međutim, u istom razdoblju najmanje 93 milijarde dolara je „otišlo“ na kupovinu američkih kuća.

Samo tokom 12 meseci, zaključno sa martom 2015, što je poslednji period za koji su mogli da se prikupe relativno sveobuhvatni podaci, vrednost kineskih kupovina kuća u SAD iznosila je 28,5 milijardi dolara.

Tako su se Kinezi svrstali tik uz Kanađane, koji već dugo predstavljaju najveće strane kupce američkih stambenih nekretnina. Geografski, kineski kupci su koncentrisani na tržištima koja su najskuplja – u NJujorku, Los Anđelesu, San Francisku i Sijetlu.

(Newsweek)

Share this post: