Kinesko „mornaričko postrojenje“ u Džibutiju, gradiće se pored CIA kampa

kamp-lemonier-u-dzibutiju afrika kina baza mapa

Kinezi planiraju izgradnju „mornaričkog postrojenja“ u Džibutiju, kako bi osnažili anti-piratske operacije u regionu, izjavili su pekinški zvaničnici.

Planirano postrojenje će se najverovatnije nalaziti na periferiji glavnog grada Džibutija, to jest u komšiluku američkog vojnog aerodroma koji služi za pentagonove akcije bespilotnim letelicama.

Portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Hong Lei izjavio je da će postrojenje služiti kao logistička podrška brodovima kineske ratne mornarice koji se u regionu „Afričkog roga“ (najvažnije strateške tačke na tom kontinentu) već godinama bore protiv pirata.

Trenutno, Kina ima najbrojniju mirovnu misiju u Africi, gde štiti svoje investicije vredne oko 40 milijardi dolara koje su ulagali u proteklih petnaestak godina.

Nekadašnja francuska kolonija Džibuti trenutno na svojoj teritoriji ima i jedinu stalnu američku bazu na afričkom kontinentu – kamp Lemonier u kom se nalazi Pentagonova Afrička komanda (AFRICOM). Kamp poseduje aerodrom i prvenstveno služi za CIA-ine operacije bespilotnim letelicama.

Prema pisanju uglednog američkog lista Ekonomist (The Economist), akcije dronovima iz ove baze odgovorne su za smrt oko 3.000 ljudi, uglavnom civila.

(Pravda)

Share this post: