KINEZI JASNO I OŠTRO, ZALEDILI AMERIKANCE: Je l’ vi to hoćete rat na našem pragu!?

Nakon tenzija zbog rakete koju je Severna Koreja ispalila u utorak, ali i pretnje predsednika SAD Donalda Trampa upućena toj zemlji, konačno se oglasila i Kina.

Iz Pekinga je stigla jasna i oštra poruka.

Kina nikada neće dozvoliti haos na Korejskom poluostrvu i rat na sopstvenom pragu, javlja agencija „Sinhua“, prenosi „RT“.

Poruka je nesumnjivo upućena upravo Trampu, koji je zapretio vojnom akcijom protiv Pjongjanga, a saopštena je ekspresno nakon što su američki bombarderi B-1B zajedno sa južnokorejskim lovcem započeli zajedničku operaciju usled, kako su izjavili, „velikih tenzija u regionu“.

U pitanju su dva bombardera nuklearnog kapaciteta i dva lovca, koji se pridružio jedan južnokorejski F-15K lovac, javila je agencija „Jonhap“ iz Seula.

Južna Koreja je saopštila da su američki avioni nadletali njenu teritoriju u cilju „demonstriranja sile nakon najnovijeg balističkog testa Severne Koreje“.

Portparol kineskog Ministarstva odbrane Ren Guokjang poručio je da je konstruktivni dijalog jedini način da se reši severnokorejska kriza, i dodao da će Kina inisistirati na „denuklearizaciji regiona“.

– Nikada nećemo dozvoliti haos u Severnoj Koreji i rat na našem pragu – rekao je Guokjang.

Njegova koleginica iz Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing izjavila je da „korejski problem nije kompjuterska igra“, i pozvala sve strane da se aktivno uključe u pronalaženje mirnog rešenja situacije.

Podsetimo, Severna Koreja je u utorak lansirala interkontinentalni projektil „Hvasong 12“, koji je preleteo Japan i pao u okean, izazvavši opštu paniku i vanredno stanje u toj zemlji. Premijer Japana Šinzo Abe zatražio je hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN, a oglasile su se i Rusija i SAD.

Iz Kremlja su poručili da je „nakon ovog pokušaja evidentno da se Kim Džong-un ne šali“, dok je Donald Tramp iz Bele kuće oštro izjavio da su „sada sve opcije na stolu“, kao i da „diplomatija očigledno nije odgovor na Kimove poteze“.

Rusi su zauzeli isti stav kao i Peking, inisistirajući na diplomatskom rešenju, saopštio je njihov stalni predstavnik u UN Vasilij Nebenzija, i pritom osudio „militarizaciju regiona“ od strane SAD i Južne Koreje.

Kim Džong-un je s druge strane saopštio da testiranje balističke rakete predstavlja „prvi korak vojne operacije (Korejske narodne armije) na Pacifiku i smisleni uvod u obuzdavanje Guama (američke teritorije u Pacifiku)“.

(Blic)

Share this post: