KLJUČA JUŽNOKINESKO MORE Vijetnam rasporedio MOĆNO ORUŽJE kojim može da ugrozi Kinu!

Vijetnam podmornica

Vijetnam podmornica

Vijetnam je diskretno dopremio raketne bacače na nekoliko ostrva u Južnokineskom moru, odakle ima kapacitet da ugrozi vojna postrojenja koja je Kina izgradila u tim vodama.

„Rojters“ je iz dobro obaveštenih diplomatskih izvora dobio informacije da je zvanični Hanoj brodovima dopremio teško naoružanje na pet ostrva u arhipelagu Spratli, koja su pod kontrolom Vijetnama, te da će taj potez nesumnjivo povećati tenzije sa Pekingom.

Raketni lanseri su kamuflirani i skriveni od pogleda iz vazduha, ali i dalje nisu naoružani, navodi „Rojters“.

Ipak, britanski servis ističe da će pitanje dana kada će ih Vijetnam opremiti, citirajući tri različita diplomatska izvora.

Nakon tvrdnji „Rojtersa“ oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova Vijetnama, koje je demantovalo navode britanskog medijskog servisa.

Zamenik ministra odbrane, general Ngujen Či Vin rekao je „Rojtersu“ da „Hanoj nema raketne lansere raspoređene na arhipelagu Spratli, ali da zadržava pravo da povuče takav potez u slučaju potrebe“.

– Naše je legitimno pravo da usvojimo odbrambene mere i rasporedimo bilo kakvo oružje na teritoriju koja pripada nama – rekao je general u junu.

Ovaj potez Hanoja za cilj ima da se suprotstavi Kini, koja kontroliše najveći deo voda u Južnokineskom moru i pomenutom arhipelagu Spratli, koje zemlje poput Filipina, Malezije, Tajvana, Bruneja i Vijetnama smatraju svojom, ili u najgorem slučaju međunarodnom teritorijom.

Vojni stratezi iz Vijetnama strahuju da izgradnja pisti za poletanje borbenih aviona, postavljanje radara i ostalih vojnih instalacija koje Peking umnožava u Južnokineskom moru predstavljaju opasnost, i Vijetnam čine ranjivom metom.

Analitičari i poznavaoci prilika na istoku navode da je raspoređivanje raketnih lansera „najznačajniji odbrambeni potez Vijetnama u tom regionu u poslednjih nekoliko vekova“.

Kina se ne obazire na kritike

– Nikada nećemo prestati sa gradnjom na arhipelagu Spratli. Ova ostrva pripadaju Kini, a naše operacije u tom pojasu su opravdane, zakonite i neophodne – rekao je komandant kineske mornarice Vu Šengli u lice američkom admiralu Džonu Ričardsonu, koji je predstavljao stavove SAD i njenih saveznika, koji su u suprotnosti sa kineskim.

Vu je upozorio Ričardsona da će Kina, bez obzira na to koja država, institucija ili pojedinac budu vršili pritisak, nastaviti sa svojim planovima.

– Pokušaj pretnji i pritiska nekim vojnim solucijama samo će izazvati kontraefekat – jasan je bio Vu.

Podsetimo, SAD i njihovi saveznici poput Filipina i Malezije optužuju Kinu za ilegalno prisvajanje međunarodnih teritorijalnih voda u Južnokineskom moru, i izgradnju veštačkih ostrva u vojne svrhe.

(Blic)

Share this post: