KOLATERALNA ŠTETA: Ruske sankcije Turskoj, za dve trećine umanjile nemački biznis!

rusija-proizvodnja-automobila

Nemačke kompanije koje posluju u Rusiji trpe kolateralnu štetu zbog sankcija Moskve uvedenih Turskoj, saopštila je Nemačko-ruska privredna komora.

„Uticaj sankcija na ove kompanije je bio značajan. Dve trećine njih su osetile posledice“, izjavio je predsednik komore Rajner Zele na konferenciji za novinare u Berlinu, i dodao da kompanije očekuju zaokret tek u 2017. godini, prenela je agencija Rojters.

Kako navodi Frans pres, najveći broj nemačkih kompanija pripada automobilskom sektoru, i poseduju proizvodna postrojenja u Rusiji, ali nabavljaju auto-delove u Turskoj.

Ruske vlasti su, međutim, nedavno upozorile proizvođače automobila u zemlji da će možda morati da obustave proizvodnju, jer isporuke delova iz Turske uveliko kasne nakon što je Moskva uvela ekonomske sankcije Ankari zbog obaranja ruskog vojnog aviona.

„Ako se ova situacija nastavi, kompanije će biti primorane da zaustave proizvodnju„, izjavio je prošle nedelje viceguverner Sankt Peterburga, Sergej Movčan za Frans pres.

„Iako su proizvodi iz lakog industrijskog sektora Turske izuzeti od zabrane na uvoz voća i povrća, objavljene krajem novembra, carinske procedure su sada znatno duže i kompleksnije“, naveo je predsednik komore Zele.

Međutim, ne predstavlja samo embargo lošu vest za nemačke kompanije koje posluju sa Rusijom, budući da je veliki broj njih već osetio posledice zapadnih sankcija uvedenih Moskvi zbog ukrajinske krize, navodi francuska agencija.

„To je dovelo do sunovrata nemačkog izvoza u Rusiju, koji je samo ove godine dostigao vrednost od 20 milijardi evra, što je oko polovine izvoza iz 2013. godine“, izjavio je zamenik predsednika komore Volker Trajer.

Nemačko-ruska komora, koja okuplja 850 kompanija, apelovala je na labavljenje sankcija Rusiji, navodi Frans pres.

(TANJUG)

Share this post: