Komedija u američkom senatu: Amerikanci sami sebi zabranili putovanja na Kubu

amerika-senat-kongres02

Poslanici u Predstavničkom domu, u kojem većinu imaju republikanci, izglasali su ostanak na snazi ograničenja za građane SAD koji žele da putuju na Kubu.

To je loša vest za administraciju predsednika Baraka Obame, koja radi na tome da nakon pet decenija popravi odnose sa zvaničnom Havanom, prenela je agencija AP.

Predstavnički dom je sa 247 glasova za i 176 glasova protiv izglasao dalju primenu jedne odredbe u sklopu zakona o finansiranju putovanja, koja se odnosi na Kubu.

Ta odredba blokira usvajanje novih propisa iz januara, koji bi značajno ublažili ograničenja za putovanja na Kubu i omogućili uvođenje redovnih direktnih letova između SAD i Kube.

Novi propisi američke administracije ukidaju zahtev da državljani SAD pre puta na Kubu dobiju dozvolu od Ministarstva finansija pa se od putnika sada samo traži da potvrde da putuju iz edukativnih, verskih ili drugih dopuštenih razloga.

Odredba koju je danas izglasao Predstavnički dom je delo kongresmena Marija Dijas-Balarta, amerikanca kubanskog porekla iz Majamija.

(Tanjug)

Share this post: