Komesar EU za proširenje: Ukoliko želi da postane članica Unije, Srbija mora da razmotri odluku da ne podrži sankcije protiv Rusije

Srbija mora razmisliti o sankcijama

Komesar Evropske unije za susedstvo i pregovore o proširenju u novom sazivu Evropske komisije, Johanes Han, izjavio je danas da, ukoliko želi da postane članica Unije, Srbija mora pažljivo da razmotri svoju odluku da ne podrži sankcije EU protiv Rusije.

Han je u obraćanju Evropskom parlamentu takođe rekao da ako Beograd želi da „napreduje ka članstvu, moraće da pošalje pravi signal“ kad je reč o sankcijama protiv Rusije.

Kad je reč o Kosovu, Han je izrazio nadu da će politički dijalog između Beograda i Prištine biti nastavljen i dodao da su pet članica EU koje dosad nisu priznale nezavisnost Kosova pokazale „određeni pomak“ po tom pitanju.

On je istakao i da tokom njegovog petogodišnjeg mandata neće biti proširenja Unije, čime je potvrdio ranije najave novoizabranog predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da se nijedna država neće pridružiti Uniji do kraja decenije, objavljeno je na sajtu Radija Slobodne Evrope.

Realistično, nijedna zemlja neće u tom periodu biti spremna na pridruživanje Uniji, ali to ne znači da će proces proširenja biti obustavljen, jer će se pregovori o pridruživanju nastaviti sa državama kao što su Srbija i Crna Gora, naveo je Han.

Novi komesar EU zadužen za proširenje je istakao da zemlje kandidati ne mogu da ostvare napredak prema članstvu u EU ukoliko se prethodno ne osobode nasleđa prošlosti, navodeći da će na poziciji komesara preduzeti sve napore za stabilizaciju regiona, a posebno za unapređenje i produbljenje dijaloga između Beograda i Prištine.

Han je istakao da region Zapadnog Balkana ne može da bude „crna rupa“ Evrope kad je reč o saobraćajnoj i energetskoj infrastrukturi i podvukao da će Unija raditi na tome da poveže zemlje regiona, kako međusobno, tako i sa Evropskom unijom.

Han će dužnost komesara EU za susedstvo i pregovore o proširenju preuzeti 1. novembra, pošto njegovo imenovanje potvrdi Evropski parlament.

On je do sada obavljao funkciju komesara za regionalnu politiku.

(Tanjug)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Share this post: