Korak dalje: Crna Gora uvela sankcije Krimu!

Intervju

Vlada Crne Gore je usvojila odluku o uvođenju međunarodnih restriktivnih mera utvrdenim odlukama Saveta Evropske unije, kojom je zabranila uvoz i izvoz sa Krima i Sevastopolja, javili su danas crnogorski mediji.

Mere su, kako se navodi u informaciji objavljenoj nakon sednice vlade u četvrtak, odgovor na nezakonitu aneksiju Krima i Sevastopolja, prenela je RTCG.

– Zabranjuje se uvoz u Crnu Goru robe poreklom sa Krima ili iz Sevastopolja. Zabranjuje se, direktno ili indirektno, finansiranje, odnosno pružanje finansijske pomoći, osiguranja i reosiguranja, u vezi sa uvozom robe poreklom sa Krima ili iz Sevastopolja.

Zabranjuje se svesno i namerno učestvovanje u aktivnostima ciji je cilj ili posledica nepoštovanje zabrana – navodi se u odluci, uz pojašnjenje da se zabrane ne primenjuju na robu poreklom sa Krima ili iz Sevastopolja koja je data na pregled ukrajinskim telima i kojima je Vlada Ukrajine izdala potvrdu o poreklu.

Crnogorski dnevnik “Pobjeda” piše da je zabranjeno i sticanje ili povećanje udela na nekretninama na Krimu ili u Sevastopolju, kao i sticanje vlasničkih vrednosnih papira.

“Zabranjuje se prodaja, snabdevanje, prenos ili izvoz robe i tehnologija od državljana Crne Gore ili sa naše teritorije ili korišćenjem plovila ili vazduhoplova pod zastavom Crne Gore”, navodi se u odluci.

Odlukom se zabranjuje svakom brodu kojim se pružaju usluge krstarenja da uplovi ili pristane u luke koje se nalaze na Krimu.

“Ministarstva ekonomije, finansija, unutrašnjih poslova, odbrane, saobraćaja i pomorstva, održivog razvoja i turizma, Uprava carina, kao i drugi organi i preduzeća nadležni za primenu restriktivnih mera koje su uvedene ovom odlukom, dužni su da obezbede njenu primenu, kao i da o preduzetim aktivnostima obaveste Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija”, navodi se u odluci koja će se primenjivati do 23. juna naredne godine.

(Tanjug)

Share this post: