Kraj Britanije kakvu poznajemo

skotska

Predstojeći parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji mogli bi zauvek da promene zemlju ukoliko na njima, kao što sugerišu ankete javnog mnjenja, pobornici nezavisnosti Škotske osvoje dovoljno glasova i postanu treća po veličini stranka u parlamentu.

Škotska nacionalna stranka (SNP) izgubila je referendum o nezavisnosti Škotske u septembru 2014. godine, ali danas, samo sedam meseci kasnije, sprema se da ostvari istorijsku izbornu pobedu na parlamentarnim izborima u Britaniji 7. maja, piše u tekstu pod naslovom „Kraj Britanije kakvu poznajemo?“ koji prenosi portal Politiko, navodi Tanjug.

Danas, kako portal navodi, više nije pitanje da li će SNP pobediti u Škotskoj, već do koje mere. „Izgubili su rat ali pobeđuju u miru,“ ocenjuje autor teksta.

Poslednja istraživanja javnog mnjenja, ukazuju, da bi SNP mogao osvojiti čak 50 od 59 izbornih okruga u Škotskoj.

O razmerama promene trenda govori činjenica da ranije nikada nisu uspevali da osvoje više od 11. Pre pet godina su osvojili samo šest posto.

Čak i ako se broj njihovih birača smanji u poslednjim nedeljama kampanje, opet će biti najjača stranka u Škotskoj, prenosi Politiko.

„SNP će time po prvi put u istoriji postati relevantna politička snaga u Vestminsteru. A budući da će Liberalno-demokratska stranka verovatno izgubiti polovinu svojih mesta, moguće je da će škotski nacionalisti postati treća najveća stranka u Donjem domu,“ iznosi se u tekstu.

Uspon SNP-a je, kako se ocenjuje, na više načina, najveća unutrašnja pretnja po integritet britanske države od pobede Šin fejna na jugu Irske 1918. godine, koja je utrla put za nezavisnost Irske i sasvim je moguće da će pobede SNP-a na kraju dovesti do nove, ovog puta mirne, ustavne revolucije.

Objavljujući predizborni manifest SNP-a, u Edinburgu prošlog ponedeljka, Nikola Sterdžon, novi lider stranke, oprezno je izjavio da se ovi izbori sami po sebi ne tiču samostalnosti već da je reč o tome da se izabere stranka koja će najbolje umeti da se zalaže za Škotsku.

Međutim, nezavisnost je još uvek pokretačka sila za SNP, koji je međutim, sada spreman da igra na duže staze.

Naime, nacionalisti veruju da su vreme i demografija na njihovoj strani.

Prošle godine samo 45 odsto Škota je glasalo za nezavisnot, ali pobornici ostanka u Britaniji su se u svojoj kampanji oslonili na birače starije od 65 godina da odnesu prevagu. Njihovi mladi zemljaci su glasali za promene.

U svakom slučaju ovi izbori u Škotskoj su samo prvi deo utakmice.

Iduće godine održaće se izbori za parlament u Škotskoj gde je SNP na vlasti već osam godina, koji će biti podjednako važni.

Ukoliko ponovo pobede, buće teško izbeći još jedan referendum o nacionalom pitanju.

Šire gledano, uspon SNP-a je uništio preostale nade Laburista da će osvojiti apsolutnu većinu idućeg meseca, jer to nije moguće bez glasova u Škotskoj.

To je jedan od razloga što Dejvid Kameron u kampanji neprestano ponavlja da će ukoliko Laburistička stranka bude morala da napravi postizborni dogovor sa SNP-om nastati „haos“ piše Politiko.

(Tanjug)

Share this post: