Kurc: Ruski vojnici nemaju šta da traže u Ukrajini

sebastian kurc

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc izrazio je razumevanje za stav ukrajinske vlade o povlačenju ruskih trupa.

„Ukrajina je suverena zemlja i ruski vojnici nemaju šta da traže u toj državi“, poručio je Kurc posle razgovora s predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom i šefom ukrajinske diplomatije Pavlom Klimkinom u Kijevu.

Tema razgovora, pored Sporazuma o stabilizaciji i priduživanju, bilo je primirje, kao i humanitarna situacija na istoku Ukrajine, prenela je austrijska agencija APA.

Kurc je naglasio da se Austrija, s drugim državama, uvek zalagalaza to da o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Ukrajinom treba pregovarati i s Rusijom.

„Ukrajina, Rusija i EU su zadovoljne ishodom pregovora“, naglasio je Kurc.

Kurc je rekao da je primirje velika šansa i da po svaku cenu treba pokušati da se ono poštuje.

Kada je reč o ustavnoj reformi, Kurc je rekao da bi ona trebalo da vodi do decentralizacije zemlje i dodao da će Austrija misiji OEBS poslati 10 bespilotnih letelica.

On je ukazao na to da zadatak Austrije nije samo da podrži primirje delegiranjem posmatrača, već i da uputi 10 bespilotnih jedinica koje imaju za cilj da omoguće kontrolu mirovnog dogovora.

(Tanjug)

Share this post: