Laka lova: FINSKA će nezaposlenima isplaćivati osnovnu mesečnu zaradu od 560 evra!

Ilustracija

foto: pixabay

Finska je prva zemlja u Evropi koja će, doduše u okviru društvenog eksperimeta, nezaposlenima isplaćivati osnovnu mesečnu zaradu od 560 evra, sa ciljem smanjenje državne birokratije i siromaštva, i povećanja zaposlenosti.

Oli Kangas iz agencije finske vlade KELA, koja je nadležna za socijalna pitanja u zemlji, izjavio je danas da je 1. januara počeo probni period u trajanju od dve godine, u kojem učestvuje 2.000 slučajno odabranih građana, koji će primati nadokadu za nezaposlene.

Nakon dve godine biće upoređeno ponašanje te grupe nezaposlenih s jednakom grupom koja će i dalje primati redovnu novčanu naknadu sa berze, koja takođe iznosi 560 evra.

Razlika je u tome što će se testirani moći zaposliti a da im prihod od 560 evra i dalje ostane, dok ostali nezaposleni gube pomoć ako nađu posao.

Inače pojedini kritikuju Finsku jer 560 evra, kako kažu, nije dovoljno za život, a većina Finaca, njih 69 odsto, podržava ideju, ali da dohodak iznosi 1.000 evra.

Danska će u Utrehtu eksperimentalno uvesti dohodak od 972 evra, od čega se može živeti, ističe za Blumberg Leonid Beršidski i kritikuje finski eksperiment kao preskroman, preplašljiv.

(Tanjug/Večernji)

Share this post: