Lavrov: Sudbinu sveta ne može da kroji jedna država

Intervju

Da bi se izbeglo ponavljanje grešaka u budućnosti svetske sile ne smeju da zaborave lekcije iz prošlosti, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Pokušaji velikih sila da falsifikuju istoriju Drugog svetskog rata vređa mnoge narode i podriva osnovne svetske temelje“, ocenio je ruski ministar u članku „Lekcije iz istorije i nove granice“, koji je objavila „Rosiskaja gazeta“.

Lavrov je rekao da sudbinu sveta ne može da definiše jedna država ili mala grupa zemalja jer to može dovesti do ponavljanja događaja kao što su bili bombardovanje Jugoslavije, okupacija Iraka, haos u Libiji i građanski rat u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, Kina i Rusija, koje su pobednice Drugog svetskog rata i među onima koje su osnovale UN, a danas su članice Saveta bezbednosti te organizacije, treba aktivno da učestvuju u formiranju multipolarnog svetskog poretka.

Lavrov je istakao i da je rusko-kineska saradnja veoma važna za održavanje regionalne i međunarodne stabilnosti.

„Rusija i Kina su odlučno protiv davanja prava nekim državama od strane jedne države, uključujući i upotrebu sile, nametanja jednostranih sankcija, i primenu prakse dvostrukih standarda“, napisao je Lavrov.

NATO je 1999. godine, pod vođstvom SAD, izvršio vojnu operaciju protiv Savezne Republike Jugoslavije bez rezolucije Saveta bezbednosti UN. Amerika je 2003. godine izvršila invaziju na Irak, što je dovelo do decenijskog rata i stvaranja militantnih grupa koje sada prete celom svetu.

SAD su podržale i zbacivanje legitimnih vlada u nizu zemalja širom sveta, među kojima su Libija i Ukrajina.

Putin je najpopularniji političar na svetu

Ilustracija

Ruski predsednik Vladimir Putin je najpopularniji političar na svetu, što je posledica nezavisne politike zvanične Moskve i njenog držanja do svojih obećanja, izjavio je danas Sergej Lavrov.
„Vladimir Putin je najpopularniji lider na svetu.

To nisu tek proizvoljni zaključci, već rezultat anketa sprovedenih tokom proteklih godina. Takav utisak se stiče i u komunikaciji sa svetskom javnošću“, istakao je Lavrov na forumu mladih uVladimirskoj oblasti u centralnoj Rusiji.

Velika popularnost Putina je rezultat poštovanja za nezavisnu politiku Rusije, a posebno toga što se zvanična Moskva drži principa „postigli smo sporazum i to znači da on treba da se primenjuje“, rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

(Srna/Sputnik)

Share this post: