Le Figaro zgrožen: Rusi uče svoju decu da vole svoju zemlju preko vojne doktrine!

U ruskim školama se sve više pažnje posvećuje patriotskom odgoju dece, piše francuski Le Figaro.

Vojne pesme, filmovi i praznici su postali poznati deo školskog života.

Iako u dece vojne i patriotske teme obično uzrokuju zanos, ne baš svi roditelji i nastavnici podupiru takve inicijative, piše francuski list, koji kritizira ruski obrazovni program.

“U ruskim se školama među učenicima sve više pažnje posvećuje obrazovanju vatrenim patriotizmom“, piše Le Figaro.

Opisujući veče u tipičnoj ruskoj muzičkoj školi, list skreće pozornost na temu dečjeg nastupa u kojem deca pevaju pesme o “zmajevima u Americi i Evropi, dok se u pozadini prikazuju patriotski isečci”.

“Niko ili gotovo niko u Rusiji ne razmišlja o propitivanju tih uobičajenih porodičnih večeri”, piše autor članka Pjer Avril, dopisnik iz Moskve.

Pjer Avril, opisuje razvoj patriotskog programa obrazovanja od 2016. do 2020. godine, dizajniran da se deci i mladima usadi sećanje na “ponosna herojska dela njihovih očeva i dedova. Za ovaj je program u Rusiji izdvojeno 1,66 milijardi rubalja.

“Priprema se i Zakon o načelima državne politike u sferi patriotskog odgoja, s ciljem da građani shvate potrebu za zaštitom domovine i važnost obuke u vojnom roku”, piše francuski novinar.

Međutim, Pjer Avrill je pronašao Ruse koji ne odobravaju takve inicijative, koje s vremena na vrijeme dovode do sukoba između roditelja i školskog vodstva.

Francuski novinar kao primer navodi jedan slučaj, kada je majka jednog učenika odbila sudelovati u kolektivnoj fotografiji u vojnoj odori s replikom oružja u rukama.

“Roditelji tvrde da bi se škola trebala prije svega trebala baviti poučavanjem nauke, a ne pevanjem patriotskih pesama.

No, nakon razmišljanja, oni puštaju da sve ide svojim tokom i ne sukobljavaju se s državom”, Avril citira mišljenje aktivista nezavisnog sindikata “Učitelj”, Andreja Demidova.

Nezavisnog sindikat “Učitelj” je mali opozicioni liberalni sindikat, koji je na izborima za moskovsku upravu u septembru (rujnu) podržao izbor Julija Galinine iz stranke “Jabuka”, koja je od 2006. deo Saveza liberala i demokrata za Evropu.

Prema rečima francuskog novinara, patriotska mobilizacija ruskih škola je samo pola inicijative aktualne vlade. Ostatak inicijativa i patriotskih događaja sami organizuju direktori škola, nastavnici i lokalni zvaničnici.

U isto vreme, ruska deca su oduševljena takvim događajima, piše Pjer Avril,.

Prema jednom od nastavnika istorije u Moskvi, deca pokazuju interes za vojnu službu i sanjaju da studiraju na vojnim akademijama i ustanovama.

Drugi omiljeni praznik ruske dece je 9. maj.

“Danas, kao u vreme Komsomola, škole sudeluju u procesiji pod imenom “Besmrtni puk“, piše Le Figaro, što je inicijativa raširena u Rusiji i celom svijetu, kada se 9. maja (svibnja), na Dan pobjede nad nacifašizmom, na ulicama mogu videti reke ljudi sa slikama svojih očeva, dedova i pradedova koji su se borili ili poginuli u Drugom svetskom ratu.

Međutim, marš Besmrtnog puka je inicijativa koja nema veze sa Sovetskim Savezom i ranije se održavala nekoliko puta u nekoliko gradova, a prva je zabilježena 1966. godine, kada su učenici jedne škole u Novosibirsku prošli ulicama grada s fotografijama boraca Crvene armije iz Drugog svetskog rata.

Marš je 1999. održan čak i u Izraelu, ali se kao masovna organizirana akcija pod tim imenom počela provoditi 2012. godine 2015. je marš “Besmrtni puk” održana je u 1150 gradova i naselja, najvećim dijelom u Rusiji i još 16 svetskih zemalja. 2016. godine je marširala u 42 svetske zemlje u kojima su, osim Rusije, potomci odali počast njihovim dedovima, čak i pradedovima koji su se borili.

“Među novim sudeonicima marša je i Vladimir Putin, komadant oružanih snaga, koji se vidi na snimci uz decu u uniformama”, piše Le Figaro.

Podsetimo da se deca na taj dan oblače u istorijske uniforme Crvene armije iz ’40-ih godina prošlog veka.

(Logicno)

Share this post: