Lider Napalm Deatha traži milost predsednika Indonezije

zatvor

Mark Barni Grinvej, lider grajndkor/ded-metal grupe Napalm Death, poslao je otvoreno pismo predsedniku Indonezije, u kom ga moli da pomiluje Britanku koja je osuđena na smrt zbog krijumčarenja droge.

Ovo nije prvi put da se Grinvej obraća predsedniku Indonezije. Prošle nedelje, pevač je zamolio predsednika za pomilovanje dvojice australijskih hevi metal fanova, koji su takođe osuđeni na smrt zbog krijumčarenja droge.

Inače, indonežanski predsednik Joko Vidodo je veliki ljubitelj grupe Napalm Death, i u javnosti se često pojavljuje u majicama ove grupe.

Pedesetsedmogodišnja Lindzi Sendiford iz Velike Britanije uhapšena je 2012. u Indoneziji nakon što joj je pronađen kokain u vrednosti 2,1 milion evra.

U svoju odbranu, ona je rekla da su kriminalci pretili da će joj ubiti decu ako ne bude prenela drogu za njih. Povodom ovog slučaja, Indoneziju će tokom februara posetiti Filip Hemond, britanski sekretar za spoljne poslove, mada po svoj prilici, neće moći mnogo da uradi za Lindzi.

Sendifordovoj još uvek nije dodeljen advokat po službenoj dužnosti, a kako sama kaže, nema novca da priušti privatnog advokata. Njena žalba za pomilovanjem je odbijena i kako stvari sada stoje, ona bi za dve nedelje mogla da bude kažnjena streljanjem.

U otvorenom pismu Grinvej moli Vidodoa da uzme u obzir to što je porodici Sendifordove prećeno smrću i to što nema advokata. On kaže kako svaki zatvorenik zaslužuje pravnu odbranu i da bi bez toga izvršenje smrtne kazne bilo kršenje pravde. Grinvej apeluje na humanu stranu Vidodoa, moleći ga da se izdigne iznad ove teške situacije.

Joko Vidodo se još uvek nije oglasio povodom pisma pevača grupe Napalm Death.

U poslednjih 6 meseci, u Indoneziji je zbog krijumčarenja droge izvršena smrtna kazna na 6 osuđenika, od kojih su 5 bili stranci. Predsednik Vidodo je rekao kako prema krijumčarima droge neće biti milosti i kako će odbiti sve zahteve za njihovo pomilovanje.

(B92)

Share this post: