London dobio prvog gradonačelnika muslimanske veroispovesti koji navija za Liverpul!

Sadik Kan london laburisti britanija

Poslanik opozicione Laburističke stranke Sadik Kan je postao novi gradonačelnik Londona sa 57 odsto osvojenih glasova, pokazali su jutros zvanični rezultati, čime je on postao prvi muslimanski gradonačelnik jedne zapadne prestonice.

Kan, sin vozača autobusa koji je emigrirao u Britaniju iz Pakistana, osvojio je ukupno 1.310.143 glasa, prema 994.614 glasova za njegovog rivala Zeka Goldsmita, multimilionera i člana vladajuće Konzervativne stranke, prenela je agencija AFP.

Nakon kampanje u kojoj su rivali optuživali Kana da ima saosećanja za islamske ekstremiste, taj 45-godišnji bivši advokat specijalizovan za ljudska prava je u svom pobedničkom govoru obećao da će biti „gradonačelnik svih građana Londona“.

„Ovi izbori nisu bili bez kontroverzi, pa sam veoma ponosan što je London danas izabrao nadu, a ne strah, kao i jedinstvo, a ne podele“, rekao je Kan nakon što su u londonskoj Gradskoj većnici zvanično objavljeni konačni rezultati izbora za gradonačelnika, održanih u četvrtak.

„Nadam se da pred nas nikad više neće biti stavljen izbor između dva ekstrema. Strah nas ne čini bezbednijima, nego samo slabijima, a politika straha u našem gradu jednostavno nije dobrodošla“, rekao je Kan, kojeg su pristalice podržale jakim aplauzom.

Tokom pozdravnog govora novog gradonačelnika, kandidat krajnje desničarske Britanske prve partije Pol Golding, koji se nalazio iza Kana zajedno sa drugim neuspešnim kandidatima za gradonačelnika, okrenuo mu je leđa.

Na izborima za gradonačelnika britanske prestonice je u četvrtak učestvovalo 12 kandidata, ali je njih deset eliminisano u prvom krugu.

Odaziv glasača je bio relativno visok i iznosio je 45,6 odsto, prema 38 odsto iz 2012.

Kan će na mestu gradonačelnika Londona, multikulturalne metropole sa 8,6 miliona ljudi, od kojih su više od jednog miliona muslimana, zameniti člana Konzervativne stranke Borisa Džonsona.

(Tanjug)

Share this post: