Lovci na „trofeje“ od sada u rangu dilera droge i krijumčara oružja!

lov lav afrika zimbabve samostrel

Američki političari rešeni su da se izbore protiv lovaca na trofeje kako bi se ubuduće sprečili incidenti poput ubistva lava Sesila u Zimbabveu.

Nacrt mera, koje je već odobrio Predstavnički dom SAD, sada ide pred Senat, a ako i tamo dobije “zeleno svetlo”, krijumčari lovačkih trofeja suočavaće se sa istim kaznama kao dileri droge i krijumčari oružja.

Nacrt je sastavljen nakon što je zubar iz Minesote Volter Palmer u Zimbabveu ubio lava Sesila. Taj zakon podržale su i demokrate i republikanci.

Iako su u fokusu novog zakona trofejni lovci i krijumčari, zakon bi trebalo da dozvoli sudski proces protiv nadležnih zemalja koje se ne bore protiv krivolova.

Taj dodatak uveden je zato što je Palmers tvrdio da je imao ispravne dozvole za ubistvo lava, posle čega je iz Zimbabvea saopšteno da neće biti pokretan sudski postupak protiv njega.

Ubistvo lava je i pod istragom iinistarstva pravde SAD, kao i Agencije za divlje životinje i ribe. Inače, prema jednom američkom zakonu, SAD štiti i životinje van svojih granica.

(Vesti o životinjama)

Share this post: