Malezijski stručnjaci preuzeli crne kutije

malezijski avion, mh17, crna kutija, foto rojters

Vođa proruskih aktivista Aleksandar Borodaj predao je rano jutros malezijskim stručnjacima dve crne kutije oborenog putničkog aviona. 

U sedištu „Donjecke Narodne Republike“ potpisan je dokument, koji je Borodaj nazvao „protokolom kojim se finalizuje ova procedura“, prenosi Rojters.

Predstavnik Malezijskog saveta za nacionalnu bezbednost, pukovnik Muhamed Sakri, novinarima je rekao da su dve crne kutije „u dobrom stanju“.

„Želeo bih da iskreno zahvalim gospodinu Borodaju što je na naš zahtev dopustio da preuzmemo dve crne kutije jer su vlasništvo Malezije“, rekao je pukovnik Sakri.

Britanski Gardijan javlja da će crne kutije biti najpre poslate u Holandiju, nakon čega će biti prebačene u Kuala Lumpur.

U međuvremenu, voz hladnjača sa telima poginulih stigao je u Harkov. Tela žrtava leta MH-17 biće predata holandskoj delegaciji, koja će ih avionom prebaciti u Amsterdam, gde će biti identifikovana.

Tela će zatim biti predata njihovim porodicama, a u slučaju stranih državljana, preko službi njihovih zemalja porekla.

Ukrajinske vlasti formirale su u Harkovu istražni centar. Od 298 žrtava nesreće, njih 193 bili su državljani Holandije.

Holadnski premijer Mark Rute rekao je da se stav Evrope prema Rusiji fundamentalno promenio nakon prošlonedeljnog obaranja aviona, a Evropska unija mora da izvrši pritisak na Moskvu da uradi više kako bi došao kraj sukobima na istoku Ukrajine.

„Mi želimo pravdu, ujedinjeni nastup Evropske unije, kao i pritisak na Rusiju da učini više. Naš prioritet je da dobijemo natrag tela naših državljana, da bude sprovedena nezavisna istraga i da pravda bude zadovoljena“, istakao je Rute.

Proruski aktivisti najavili su prekid vatre u radijusu od deset kilometara oko mesta pada aviona, kako bi se međunarodnim istražiteljima omogućio bezbedan pristup.

I predsednik Ukrajine Petro Porošenko proglasio je prekid vatre u prečniku od 40 kilometara od mesta pada aviona, dok bude trajala istraga.

Moskva nudi pomoć u istrazu 

Rusija je ponudila pomoć u istrazi pada malezijskog aviona u Ukrajini, saopštilo je rusko ministastvo spoljnih poslova.

„Rusija je spremna da pruži potpunu pomoć u istrazi, uključujući i angažovanje svojih stručnjaka“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Kako se dodaje, na rasvetljavanju nesreće treba aktivno da radi Međunarodna organizacija civilne avijacije.

Moskva je ujedno pozdravila rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se poziva na međunarodnu istragu uzroka rušenja malezijskog aviona na istoku Ukrajine i prekid borbenih dejstava oko mesta nesreće.

I ruski predsednik Vladimir Putin noćas je u razgovoru s holandskim premijerom Markom Ruteom izrazio zadovoljstvo zbog usvajanja rezolucije.

Pad malezijskog aviona u Ukrajini tema je i današnjeg susreta šefova diplomatija EU, a „veoma važna sednica“, kako je ocenila visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Ketrin Ešton, počeće izlaganjem predstavnika Holandije o obaranju putničkog aviona.

Šefica evropske diplomatije izrazila je odlučnost EU, kao i Saveta bezbednosti UN, da pristup mestu gde je avion pao bude omogućen i da tela poginulih budu tretirana prikladno i s poštovanjem.

„Takođe treba da bude sprovedena istraga. Sve informacije koje ste čuli od različitih izvora treba da budu potvrđene i mi sada treba da razmotrimo posledice tog događaja“, navela je Eštonova.

Kako je rekla, EU poziva Rusiju da uradi svoj deo i osigura da proruski separatisti u Ukrajini sarađuju s posmatračima i onima koji pokušavaju da istraže mesto nesreće.

Share this post: