Masakr u Ukrajini: Gorlovka strahovito razrušena, među mrtvima ima mnogo dece i majki

Gorlovka

Više desetina civila poginulo je u raketnom i minobacačkom napadu ukrajinske vojske na centar grada Gorlovke na istoku Ukrajine, preneli su ruski i ukrajinski mediji.

Procenjuje se da je poginulo između 20 i 30 ljudi dok broj ranjenih nije poznat, javili su lokalni mediji u Donjecku, a preneo Itar-Tass. Novosti Ukrajine kažu da je poginulih više od 30. Od zvaničnika dosad se niko nije oglasio.

Minobacački i raketni napadi došli su sa oboda grada, preneli su mediji.

Ukrajinska vojska granatira i danas južne delove Donjecka, što je postalo novo krizno žarište na mapi grada, izjavili su zvaničnici Donjecka za RIA Novosti.

Artiljerijska paljba čula se danas na jedan kilometar od mesta pada malezijskog aviona, javllja AFP i dodaje da se vidi gust dim i da neki meštani beže. Obližnji kontrolni punkt snaga samoodbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike je napušten.

Zato su nenaoružani holandski i australijski policijaci koji se nalaze na istoku Ukrajine, otkazali su putovanje do mesta pada aviona zbog sukoba, izjavio je predstavnik misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na licu mesta. „Sukobi se nastavljaju. Nećemo da rizikujemo. Takva bezbednosna situacija je neprihvatljiva za neonaoružanu posmatračku misiju“, rekao je Aleksander Hag iz OEBS-a.

Meta artiljerijskog napada je bio i susedni grad Horlivka, gde ima i ranjenih. Uzbuna za vazdušnu opasnost se čula i u Lugansku i taj grad se sprema za novi avionski napad.

Kolona ukrajinskih borbenih vozila ušla je u Šahtjersk, grad u okolini Donjecka. U gradu se vode ulične borbe.

U petak je u napadima ukrajinskih snaga na gradove na istoku zemlje, koje pod kontrolom drže proruske snage, poginulo 19, a povređeno 60 ljudi.

(Kurir)

Share this post: