Medvedev upozorio Ukrajinu: Oštro cemo reagovati i naplatićemo vam dug

medvedev(2)

Rusija će zauzeti strog stav ako Ukrajina odluči da ne plati dugove prema Moskvi u skladu sa ranije postignutim sporazumom, kaže ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Rusija je kritikovala novi ukrajinski zakon kojim je omogućen moratorijum na plaćanje stranih dugova i zapretila da će tužiti Ukrajinu ako ne vrati tri milijarde dolara koje joj je Rusija pozajmila 2013.

Medvedev je u današnjem intervjuu rekao da je taj zakon kontradiktoran.

Oni verovatno misle na privatne dugove, ali, istovremeno, nagoveštavaju da nisu spremni da vrate dugove koje je napravila vlada bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča“, kazao je Medvedev, preneo je Rojters.

„Ako je zakon formulisan na ovaj način to bi nesumnjivo značilo da Ukrajina neće vratiti dug… U tom slučaju bismo zauzeli najoštriji mogući stav i branili bismo svoje nacionalne interese“, rekao je Medvedev.

On je, takođe, kazao da Rusija nije „ravnodušna“ ni prema ukrajinskim dugovima privatnim ruskim kreditorima, jer se radi o velikom broju dugova prema bankama koje su u vlasništvu države.

„Mi ćemo naplatiti dugove. Banke će upotrebiti sve postojeće instrumente uključujući, naravno, pravosudne procedure“, istakao je ruski premijer.

(Tanjug)

Share this post: