Mesec nikad bliži: Uskoro ćemo putovati četiri sata do Meseca

Šta će se desiti?

Dnevna putovanja do Meseca mogla bi uskoro da postanu realnost nakon što su naučnici potvrdili da novi pogon, koji je nekada smatran nezamislivim, zapravo radi i mogao bi da putnike koji vole rizik preveze do Meseca za svega nekoliko sati.

Elektromagnetni pogon razvio je 2000. godine britanski naučnik Rodžer Šojer, ali je u to vreme smatran neostvarivom idejom. NASA se kasnije vratila tom projektu, sugerišući da bi mogao da bude moguć.

Dokazajući Šojerove navode Martin Tamjer sa Tehnološkog univerziteta u Drezdenu ove nedelje je otkrio javnosti da je elektromagnetni pogon u stanju da proizvede potisak nekoliko puta veći nego kod fotonske rakete i da bi mogao do Meseca da stigne za četiri sata, do Marsa za 70 dana, a do Plutona za 18 meseci.

Putovanje do Alfe kentauri, Zemlji najbližeg zvezdanog sistema koji se nalazi 4,37 svetlosnih godina od Sunca, bilo bi moguće u trajanju od 100 godina, mnogo kraće od sadašnjih mogućnosti i putovanja koje bi trajalo desetine hiljada godina.

Pogon proizvodi potisak koristeći solarnu energiju za napajanje mikrotalasa zatvorenih u komori. U teoriji, ukoliko deo motora ne otpadne, pogon bi mogao da ide večno, bez bilo kakvog goriva.

Tamjer je predstavio rezultate na ovonedeljnom forumu Američkog instituta za aeronautiku  astronautiku.

(Blic)

Share this post: