Ministar ekonomije Francuske: Više nemamo nameru da sledimo politiku Nemačke!

Ministar ekonomije

Ministar ekonomije Francuske Arno Montebur oštro je kritikovao ekonomsku politiku Evropske unije koju, kako je naglasio, podržava Nemačka.

Istovremeno je saopštio da njegova zemlja više nema nameru da sledi tu politiku.

„Mora se govoriti o svom nezadovoljstvu. Nemačka je i dalje u zamci oštre ekonomije koju je proširila na celu Evropu” – rekao je Montebur francuskom dnevnom listu Le Monde.

Montebur je istovremeno kritikovao i pasivnost Nemačke u pružanju podrške Evropskoj centralnoj banci za vođenje monetarno-kreditne politike evrozone. Pritom je ukazao da nemački političari zatvaraju oči pred prioritetnim problemima Evropske unije.

„Danas se pristalice oštre politike bore sa inflacijom koja iščezava, ali zaboravljaju da se bore sa suštinskim problemima, kakav je masovna nezaposlenost” – upozorio je Montebur.

Ekonomske mere, koje u EU i evrozoni podržava Nemačka, uključuju smanjivanje budžetskih rashoda zbog krize. Neke zemlje EU, posebno Francuska i Italija, takvu budžetsku politiku smatraju preoštrom i zalažu se za povećanje državnih rashoda.

Procenjuje se da je Monteburova izjava došla zbog nemačkog ignorisanja molbe Fransoa Olanda da EU promeni ekonomsku politiku radi stimulisanja privrednog rasta.

Ekonomija Francuske nalazi se u stagnaciji, a njen predsednik je nedavno objavio da će njen rast u 2014. biti manji od jedan odsto.

(Fakti)

Share this post: