Ministar odbrane Rusije: Spremni smo i da vojno štitimo naše nacionalne interese na Arktiku!

Raspoređujemo vojsku po Arktiku

Ruske podmornice novih klasa od ove godine odrađuju zadatke u arktičkim uslovima, izjavio je u sredu ministar odbrane RF armijski general Sergej Šojgu, govoreći na kolegijumu vojnog ministarstva Rusije.

Po njegovim rečima, borbena obuka na severnim geografskim širinama omogućiće da se adekvatno reaguje na pretnje i obezbedi zaštita nacionalnih interesa u regionu.

Prošle godine, podsetio je Šojgu, odrađena su dejstva mobilnih snaga za brzo reagovanje u arktičkim uslovima.

Tada je na Arktiku izveden morski desant, kao i gađanje iz obalskih protivbrodskih i zenitnih raketnih sistema.

Ruski ministar je napomenuo da se na Novosibirskim ostrvima, u Novoj Zemlji, Zemlji Franca Jozefa i na Vrangelovom ostrvu nastavlja izgradnja moderne vojne infrastrukture – grade se samodovoljni vojni gradići, rekonstruiše se mreža aerodroma, formira se integrisani sistem za praćenje situacije u regionu.

Krajem prošle godine počela je sa radom objedinjena strateška komanda formirana na bazi Severne ratne flote.

Šojgu je posebno naglasio da Moskva dopušta mogućnost zaštite svojih interesa na Arktiku i vojnim sredstvima, odnosno – u oružanoj borbi. Pri tom je podsetio da Rusija već uveliko „ekonomski osvaja svoj deo Arktika“ i razvija Severni morski put koji sve više postaje alternativa tradicionalnim maršrutama iz Evrope u Aziju, pa podvukao:

„Uporno teže da prodru u Arktik razvijene zemlje koje nemaju neposredan izlaz pripolarne oblasti. Čak u tom pravcu preduzimaju određene političke i vojnoekonomske korake. Zato je stalno vojno prisustvo na Arktiku – sa mogućnošću zaštite državnih interesa sredstvima oružane borbe – sastavni deo ukupne politike nacionalne bezbednosti“.

U skladu sa međunarodnim pravom, arktičke države – Rusija, SAD, Kanada, Norveška i Danska (Grenland) – imaju pravo na kontinentalni šelf u širini 200 kilometara od svojih granica.

Ukoliko neka od ovih država polaže pravo na još širi pojas – to mora predočiti nadležnoj komisiji UN i potkrepiti naučnim i tehničkim podacima.

(Fakti)

Share this post: